Čaká vás zaslúžený dôchodok? Pozrite sa, kedy je pre vás výhodné oň požiadať

Už viac ako dve desaťročia sa pravidelne pretriasa téma, či a v akej výške budú starobné dôchodky Slovákov. Suma penzie sa pritom určuje nielen na základe získaného obdobia dôchodkového poistenia, ale aj podľa výšky hrubých zárobkov, ktoré ste za svoj pracovný život získali.

pexels-pixabay-33786 Ilustračná foto. Foto: pexels.com/Pixabay

„Závisí tiež od toho, či ste boli sporiteľom v 2. dôchodkovom pilieri a získali ste obdobie účasti na starobnom dôchodkovom poistení a či ste získali aj obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na dôchodok,“ informuje na svojom portáli Sociálna poisťovňa, ktorá je zodpovedná za ich výplatu.

Jej výdavky na vyplácanie dôchodkových dávok za osem mesiacov tohto roka medziročne vzrástli zhruba o 1,36 miliardy eur, na 6,85 miliardy. V sledovanom období vlaňajška to pritom bolo 5,49 miliardy eur. Štatisticky ide podľa Sociálnej poisťovne o rekordný rast. Pred rokom sa tieto výdavky totiž zvýšili len o 179 miliónov eur a rok predtým o 204 miliónov. Nie je za tým nič iné ako zavedenie rodičovského dôchodku a tohtoročná dvojnásobná valorizácia. Od začiatku roka tak získali penzisti viac takmer o 12 percent.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami