FOTO Pozrite na tú parádu: Takto vyzerá jubilejná maratónska medaila

KOŠICE – Už o necelé 2 týždne sa v Košiciach bude konať jubilejný 100. ročník Medzinárodného Maratónu Mieru (MMM), ktorý je najstarším európskym maratónom a najdôležitejším športovým podujatím v metropole východu.

TB k MMM Čaká nás 100. ročník podujatia MMM. FOTO: Eva Mikulová

Skrytá symbolika

Prípravy v týchto dňoch vrcholia a organizátori v pondelok (18. 9.) predstavili unikátnu maratónsku medailu. Zavesia ju na hruď každému športovcovi, ktorý beh vo svojej kategórii dokončí.

„Autorom výtvarného konceptu je opäť František Záborský, ktorý na plochu niekoľkých desiatok centimetrov štvorcových umne zakomponoval viacero neodmysliteľných dominánt mesta nachádzajúcich sa priamo na trati maratónu. Motívu dominuje i v zlatom akcente vyhotovené symbolické číslo 100, neoddeliteľne späté s jubilejným ročníkom MMM. No i samotný tvar medaily skrýva dôležité symboly. Vyzývajú nás napredovať, pokračovať, nezastať, nepoľaviť v príprave a ísť vytrvalo za dosiahnutím svojich cieľov a túžob,“ priblížil nám túto trofej riaditeľ MMM Branislav Koniar.

Jubilejná medaila je naozaj krásna. FOTO: Eva Mikulová

Hviezdna štafeta

Na jubilejnom ročníku MMM pobeží okolo 17-tisíc športovcov zo Slovenska a celého sveta. Okrem najdôležitejšej kategórie – maratónskeho behu – vybehnú i bežci v rôznych ďalších kategóriách. Pozornosť bude určite pútať hviezdna štafeta olympionikov. Bude ju rozbiehať český lyžiar Martin Koukal. Na prvej odovzdávke bude na neho čakať rýchlostná kanoistka Gabriella Szabóová. Tú na trati v centre mesta pri Národnom divadle vystrieda štvornásobný olympijský víťaz v chôdzi na 50 km Poliak Robert Korzeniowski. No a záverečnú časť nepobeží nik iný, než trojnásobná šampiónka a olympijská víťazka z Vancouveru, Soči i Pchjongjangu, domáca Anastasia Kuzminová.

„Svoj prvý maratón absolvuje i náš olympijský víťaz v chôdzi Matej Tóth. Na trať sa vydá v rovnakom čase ako prominentní členovia štafety, no pomôcť si bude musieť len a len sám. Čo myslíte, kto bude v cieli skôr?“ dodáva B. Koniar.

Medzinárodný maratón mieru sa koná vždy v prvú októbrovú nedeľu. Tentoraz to vychádza na dátum 1. október.


Rekonštrukcia cesty I. triedy medzi Golianovom a Vrábľami v nitrianskom okrese sa nielen naťahuje, ale aj predražuje. Ľudia na obchádzkových trasách šomrú nad zvýšenou dopravou, primátor Vrábeľ aj starostovia však budú požadovať opravy poškodených vozoviek.
Prejsť na článok
Prebiehajúce šetrenie pochybení Jána Mazáka počas jeho pôsobenia na čele Súdnej rady odhalilo mnohé nedostatky, hoci stále nie je ukončené. Súdna rada chce vymáhať nezákonné benefity od Mazáka prostredníctvom žaloby a nevylučuje ani jeho trestnú…
Prejsť na článok
Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok