Na zadržaní Vladimíra Pčolinského niečo nesedí

Vladimír Pčolinský. Foto: Róbert Valent Vladimír Pčolinský. Foto: Róbert Valent

Obvinenie šéfa SIS bude prelomom, ktorý určí budúcnosť NAKA.

Sú len dve možnosti. Buď polícia zadržaním a obvinením šéfa SIS povýšila pravidlo „padni komu padni“ na bezprecedentnú úroveň, alebo práve prekročila hranicu a svojím konaním destabilizuje súčasnú vládu a štát. Jedno aj druhé má závažné politické dôsledky, to druhé je však nebezpečnejšie.

Definitívne to rozhodne až súd, nateraz zostávajú dojmy a pocity.

Tie moje hovoria, že na zadržaní Pčolinského niečo nesedí.

Z doterajších informácií vyplýva, že Pčolinského obvinil Boris Beňa, s ktorým si mali rozdeliť úplatok od Zoroslava Kollára.

Ak je to tak, tri veci akosi nesedia.

Po prvé, pýtať si úplatok v dvojici a od človeka, akým je Zoroslav Kollár, je amaterizmus. Pčolinskému možno vytýkať všeličo, ale amaterizmus nie.

Po druhé, okrem Pčolinského mal byť obvinený aj sám Kollár, čo by azda znamenalo, že obvinenie sa opiera o jedno svedectvo. Každé svedectvo má svoju váhu, ale ak sú v tomto prípade všetci dotknutí vo väzbe (Beňa, Kollár), treba sa pýtať, čo polícia demonštrovala svojím zásahom. Čo presne získala navyše, ak by nepostupovala tak, že by si Pčolinského predvolala?

Po tretie, meritum veci: čo by dosiahol Zoroslav Kollár tým, že by podplatil predstaviteľov SIS, aby ho tajná služba neodpočúvala? Ak je niekto odpočúvaný a vie o tom, vie sa zariadiť. Navyše, polícia používa vlastné odposluchy, nie je a nechce byť odkázaná na služby SIS. Čo má viacero dobrých dôvodov. Je otázne, či mohli mať pokračujúce odposluchy SIS vôbec nejaký vplyv na vyšetrovanie a postup polície. Ako ukázali iné prípady, celkom iste nemal na políciu vplyv samotný Pčolinský.

Niečo tu skrátka nesedí.

Obvinenie a zadržanie Vladimíra Pčolinského je závažné tak či tak. Ak je Pčolinský vinný, je to doteraz najvážnejšia politická kauza. Ak ale polícia neodhadla postup a skočila na hru, situácia v štáte je ešte vážnejšia a znepokojivejšia.   


Ďalšie články