Veda prichádza do Žiliny. Vstup je zadarmo

ŽILINA – Podujatie s názvom Európska noc výskumníkov sa uskutoční v piatich slovenských mestách. Dočkajú sa ho aj obyvatelia Žiliny, ktorí si budú môcť na vlastné oči pozrieť zaujímavé vynálezy a technológie.

63654229ed642 Festival zaujme veľkých i malých. Foto: Noc výskumníkov

Takmer 40 stánkov plných vedy a výskumu sa ocitne v OC Mirage, kde sa zvedavci budú môcť prizerať najzaujímavejším fenoménom vedy. Cieľom festivalu je interaktívnym spôsobom šíriť vedecké poznatky a objavy medzi verejnosť. Festivalu sa každoročne zúčastňuje 25 krajín Európy.

Aktuálne 17. ročník podujatia sa uskutoční v piatok 29. septembra. Pre verejnosť je pripravený celodenný program plný vedeckých prezentácií, diskusií a interakcií s vedcami. Dostupné budú aj sprievodné akcie v deň podujatia aj po ňom.

Hlavnými témami festivalu sa stáva voda a umelá inteligencia. V prípade vody ide o možnosti jej šetrenia, ochrany, čistenia či využitia. Umelá inteligencia predstavuje sama o sebe veľmi zaujímavý jav prinášajúci riziká aj výhody. Počas festivalu budú môcť ľudia pozorovať aj rôzne experimenty či procesy s vodou, ako aj využitie umelej inteligencie v praxi, napríklad prostredníctvom technológie deep-fake.