Financovanie vysokoškolského štúdia. Kedy začať a ako získať viac z úspor?

Dobre zvolenou investíciou je podľa finančných odborníkov investícia do vzdelania našich detí. Avšak štúdium na vysokej škole niečo stojí, a to dokonca aj na tej štátnej. V prípade súkromných alebo zahraničných škôl sa poplatky vedia vyšplhať na tisíce eur. Štúdium vo Veľkej Británii môže vyjsť aj na viac ako 200-tisíc eur, americký Harvard stojí ešte viac.

Professor Jeremy Avigad, center, a philosopher at Carnegie Mellon University, with students during a Formalization of Mathematics summer program at the Simons Laufer Mathematical Sciences Institute in Berkeley, Calif., on June 14, 2023. (Ian C. Bates/The New York Times) Jeremy Avigad, logik na Carnegie Mellon University, v modrom, so študentmi počas letnej školy „Formalizácia matematiky" na Simons Laufer Mathematical Sciences Institute v Berkeley, Kalifornia. Foto: Ian C. Bates pre New York Times

Pri rozhodovaní o investícii do vzdelania je dôležité pozerať sa na dlhodobý výhľad. Štúdium na vysokej škole nie je len o získaní diplomu, ale ide o budovanie schopností a vedomostí, ktoré môžu mať pozitívny vplyv na celoživotný príjem a kariéru.

Čím vyšší stupeň vzdelania má jednotlivec, tým väčšie sú pravdepodobnosti lepších pracovných príležitostí a vyšších príjmov v budúcnosti. Rôzne prieskumy platov uvádzajú, že vysokoškoláci zarábajú v priemere aj o niekoľko stoviek eur viac ako absolventi stredných škôl.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.