Namiesto hojdačiek majú deti koleso nešťastia

1696496639984 Toto je oddychová zóna na Lipovej ulici. Hojdačky a preliezky sú preč. FOTO: Pavol Konštiak

KYSUCKÉ NOVÉ MESTO – Veľký projekt skončil fiaskom. Súčasný primátor Kysuckého Nového Mesta Marián Mihalda chcel pre deti vybudovať ihrisko s oddychovou zónou. Jeho sľuby a činy ale skončili v jednej sekunde. Dôvod bol jednoduchý.

Pred voľbami v roku 2022, keď sa opätovne uchádzal o post primátora sľuboval terajší šéf radnice Marián Mihalda obyvateľom, že vybuduje oddychovú zónu pre deti a rodičov. Všetko sa začalo sľubne. Na svojej sociálnej sieti zverejnil tesne pred voľbami 19. októbra 2022 aj vizualizácie tohto projektu, ku ktorým napísal: „Už v najbližších dňoch začneme budovaním modernej oddychovej zóny vo vnútrobloku Kollárová a Lipová. V blízkosti zrekonštruovaného ihriska nám v tejto časti pribudne krásny, moderný, zrevitalizovaný priestor, ktorý umožní oddýchnuť si mimo hlučnej dopravy mamičkám s deťmi, staršej generácii, ako aj náhodným okoloidúcim. Samozrejme, ak chceme tento priestor pekne zmodernizovať, budeme musieť najskôr odtiaľ odstrániť niektoré preliezky a pieskovisko, nemusíte mať však obavy, všetky tieto prvky odložíme a následne vkusne zakomponujeme do tohto priestoru,“ napísal primátor na sociálnej sieti. Komunálne voľby sa konali 29. októbra 2022, čiže 10 dní pred voľbami sľuboval ľuďom čo nakoniec nesplnil.

Odstránenie prebehlo bez problémov, no robotníci spravili kruh, do ktorého zasadili malé stromčeky. Na hojdačky a preliezky ale zabudli. „Tento projekt bol vytvorený pred komunálnymi voľbami. No keďže primátor vyhral voľby, od tohto projektu sa nakoniec upustilo,“ dozvedeli sme sa zo zdroja Mestského úradu. Obyvatelia tak ostali sklamaní zo sľubov primátora a nenachádzajú na neho pekného slova. „Sľubovať to áno, ale plniť, to nie. S deťmi sa nemáme kde hrať. Všetky hojdačky sú v zlom stave. Keby tu nabehla kontrola, tak mesto môže mať veľké problémy,“ vraví obyvateľka Mária, ktorá má dve malé deti.

V susednom meste Čadca sa nachádza veľa oddychových zón a hojdačiek pre deti, ktoré spĺňajú všetky kritéria a ochranné zabezpečenie. „Keď prídeme aj do malých obcí na Kysuciach, tak sa majú deti kde hrať, v našom meste však nie,“ dodáva pani Mária. My sme niekoľkokrát oslovili priamo primátora mesta o vyjadrenie, no odmieta s nami komunikovať.


Ďalšie články