Aké platy čakajú na budúcich poslancov parlamentu a ministrov

Národná rada. SR. Foto: Jakub Kotian/TASR Národná rada. SR. Foto: Jakub Kotian/TASR

Platové pomery poslancov Národnej rady rieši zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov.

Prinášame prehľad, koľko tento rok zarobia novozvolení poslanci, ale aj šéfovia jednotlivých rezortov.

Základný plat poslanca

Na základe toho poslancovi patrí plat vo výške trojnásobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy za predchádzajúci kalendárny rok, začínajúc dňom zvolenia za poslanca Národnej rady.

Základný plat poslanca je tak aktuálne určený na 3 912 eur.

Príplatky a paušálne náhrady

K platu poslanca sa pripočítavajú aj funkčné príplatky, tie dostávajú predseda a podpredsedovia parlamentu a tiež predsedovia a podpredsedovia výborov.

Výška funkčných príplatkov je nasledovná:

predseda NR SR: 497,91 eura
podpredseda NR SR: 331,94 eura
predseda výboru NR SR: 165,97 eura
podpredseda výboru NR SR: 82,99 eura

K platu poslanca patria aj paušálne náhrady, ich výška sa líši podľa toho, či je poslanec z Bratislavského kraja alebo z iného samosprávneho celku.

Poslancom s trvalým pobytom v Bratislavskom kraji patria aj paušálne náhrady vo výške 1,8-násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca za predchádzajúci kalendárny rok, pričom ide o sumu 2 348 eur. Poslancom s trvalým pobytom mimo Bratislavského kraja sú paušálne náhrady vo výške 2,1-násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca, čo je 2 739 eur.

Členovia vlády zarobia menej

Poslanci tak majú v roku 2023 zarábať vyše 6-tisíc eur. Nárok na vyplácanie platu majú zákonodarcovia aj po zániku mandátu a platy dostávajú ešte počas dvoch mesiacov.

Čo sa týka platov ministrov, paradoxné je, že tento rok zarobia o vyše tisíc eur menej ako radoví poslanci. Je to preto, že platy členov vlády boli minulý rok zmrazené. Základná mzda ministra je aktuálne 4 590 eur. K tomu sa pripočítavajú paušálne náhrady, ktoré sú tiež nižšie ako v prípade poslancov parlamentu. Celkovo si tak ministri prídu na 5 561 eur.

Plat premiéra je zložený z troch častí: základná mzda vo výške 4 590 eur, funkčný príplatok 746 eur a paušálna náhrada 1 191 eur. Dokopy tak predseda vlády za mesiac zarobí 6 528 eur.

Text pôvodne publikovali na webe agentúry SITA. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články