Amerika na Slovensku. V Žiline vzniká nové centrum, kraj pripravuje Americké dni

ŽILINA/MARTIN – V krajskej knižnici sa od 10. októbra bude nachádzať aj Americké centrum. Na slávnostnom otváracom ceremoniáli sa zúčastní americký veľvyslanec na Slovensku spoločne so župankou kraja Erikou Jurinovou. Žilinu aj Martin čakajú v najbližších dňoch aj takzvané Americké dni.

namestie-bystrica-usa Ilustračné foto: Ján Krošlák, Martin Baumann/TASR

Americké centrum má návštevníkom priblížiť americkú kultúru, literatúru či iné výdobytky spoza veľkej mláky. Na jeho slávnostnom otvorení sa 10. októbra 2023 o 11:00 zúčastnia aj americký veľvyslanec Gautama Ranu, županka ŽSK Erika Jurinová a viceprimátor mesta Žilina Ján Ničík. Pred otváracím ceremoniálom bude pripravený aj program pre deti.

Podľa zdrojov Žilinského Štandardu bude centrum plne vybavené modernými digitálnymi technológiami, prostredníctvom ktorých sa môžu návštevníci dozvedieť viac o možnostiach života, štúdia a práce v Spojených štátoch amerických. K dispozícii budú aj rôzne zábavné aktivity ako virtuálna realita či stolné hry.

Najbližšie dni sa zrejme budú niesť v znamení Ameriky, nakoľko Žilinu aj Martin čakajú Americké dni. V Žiline sa takýto deň uskutoční 11. októbra a začne sa o 14:00. Návštevníci si budú môcť pozrieť mobilné planetárium či vychutnať si hudbu americkej rockovej kapely Touch n´ Go.

V Martine sa na Americký deň môžu tešiť 12. októbra od 15:00. V rámci podujatia sa budú konať rôzne súťaže a koncerty amerických rockových a hip-hopových skupín.

Návštevníci oboch podujatí budú mať taktiež možnosť stretnúť sa s občanmi USA, ktorí im bližšie odpovedia na otázky ohľadom svojej rodnej krajiny, informuje o tom veľvyslanectvo USA.