Zomrel bývalý kysucký primátor mesta. Smútia občania aj mestskí poslanci

KYSUCKÉ NOVÉ MESTO – Obyvateľov mesta zastihla vo štvrtok 5. októbra smutná správa. Vo veku 85 rokov zomrel bývalý primátor Ladislav Suhay. Občania aj poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) na zosnulého spomínajú iba v dobrom.

súhrn žilina - 13 Primátorka Prievidze v slzách, smúti za významným baníckym inžinierom. Ilustračná fotografia. FOTO: Štandard

„Hlboko si vážim jeho prínos pre naše mesto. Stál na jeho čele v rokoch 1990 až 1998 v čase, kedy bolo potrebné mesto naštartovať na demokratický chod. S jeho pôsobením sú spojené mnohé investičné a občianske akcie, ktoré nám ho budú neustále pripomínať,“ vyjadrila svoj smútok poslankyňa MsZ Felicita Chromjaková.

Rozlúčka s obľúbeným primátorom sa konala v sobotu popoludní. Úprimnú sústrasť vyjadrovali občania aj na sociálnych sieťach.

„Začiatky primátorovania pána Suhaya si pamätám ako dieťa. Keďže bol veľmi dobrý kamarát s mojím starkým a dlhé roky aj pracovali spolu v ZVL, často chodil k nám na návštevu. Vtedy som nechápal, prečo sa stále zhovárajú o problémoch a budúcnosti mesta. Dnes to chápem. Pán Suhay bol veľmi obetavý a pracovitý človek, ktorý naštartoval porevolučný rozvoj mesta a ktorému skutočne záležalo na tom, ako bude mesto vyzerať. Pán Suhay, vďaka. Odpočívajte v pokoji,“ vyjadril sa pre Žilinský Štandard poslanec MsZ v Kysuckom Novom Meste Matej Fabšík.

Ing. Ladislav Suhay bol primátorom v porevolučných rokoch 1990 až 1998. Privítal nežnú revolúciu a spolu s mestskými poslancami pracovali na zlepšení života obyvateľov mesta. „Neraz sme rokovali aj do 11-tej večer,“ vyjadril sa v rozhovore pre Kysucký žurnál. Vďaka usilovnej práci sa im podarilo napríklad zrekonštruovať budovu mestskej knižnice, inštalovať sochu svätého Jána Nepomuckého na Námestí slobody či zrealizovať výstavbu sociálnych bytov, pričom iniciovali aj vznik okresu Kysucké Nové Mesto.

Primátori Kysuckého Nového Mesta po rokoch 1990:

  • Ing. Ladislav Suhay (1990 až 1998)
  • PhDR. Peter Dubravay (1998 až 2002)
  • Ing. Milan Očko (2002 až 2006)
  • Ing. Ján Hartel (2006 až 2019)
  • Ing. Marián Mihalda (2019 až súčasnosť)