Pellegrini: Rokovania budeme viesť už len so Smerom a SNS

Predèasné parlamentné vo¾by na Slovensku Strana Hlas, ktorej lídrom je Peter Pellegrini. Foto: TASR/ Michal Svítok

Predseda strany Hlas Peter Pellegrini v utorok na tlačovej besede oznámil, že odteraz budú viesť rokovania už len so stranami Smer a SNS. Podľa jeho slov sa na tom jednomyseľne zhodlo predsedníctvo strany Hlas.

Novú vládu by tak mali so 79 mandátmi tvoriť strany Smer, Hlas a SNS. Programovo má vraj Hlas prirodzene bližšie k sociálno-demokratickým stranám.

Pellegrini zdôvodnil, že podoby možnej koalície zadefinovalo aj KDH, keď odmietlo účasť vo vláde so Smerom a zároveň zdôrazňovalo červené čiary voči Progresívnemu Slovensku (PS).

Hlas odmieta povolebný pat. „Možnosť, že by žiadna vláda na Slovensku nevznikla, neprichádza v žiadnom prípade do úvahy,“ vyhlásil Pellegrini.

Červenou čiarou by bolo, keby nová vláda chcela zmeniť zahraničnopolitickú orientáciu Hlasu. „Európa nemusí mať obavu, že na Slovensku vzniká vláda, ktorá by to so zahraničnopolitickým orientovaním krajiny myslela inak,“ zhodnotil.

Líder Hlasu ocenil aj ponuku PS, ale stála podľa neho na vratkých nohách. „Dať dokopy liberálov, konzervatívcov a sociálnych demokratov nedávalo nádej na spoľahlivú vládu,“ skonštatoval. Michalovi Šimečkovi vraj osobne zavolá a poďakuje sa mu. Podotkol však, že mu nešlo o kreslo premiéra.

Pellegrini bude zrejme novým šéfom parlamentu

Prezidentka Zuzana Čaputová by mala mať podľa neho výsledok rokovaní o zostavení vlády do konca týždňa. Zároveň zopakoval, že v budúcej vláde by nemali sedieť dvaja expremiéri. Z toho logicky vyplýva, že premiérom by sa mal stať víťaz volieb Robert Fico (Smer) a Pellegrini bude zrejme zastávať funkciu predsedu parlamentu.

Šéf Hlasu odmietol uviesť podrobnosti o tom, kto obsadí aké ministerstvo. Dodal však, že všetky tri strany sú si rovnocenným partnerom.

Fico: Slovensko je zdevastované, potrebujeme rýchlo vládu

Šéf Smeru Robert Fico po utorkovom zasadnutí predsedníctva strany potvrdil, že tiež preferuje koalíciu Smer, Hlas, SNS. Dodal, že s lídrami strán intenzívne rokujú.

Fico nechcel komentovať, či Smer „pustí“ premiérske kreslo. „Rokujeme o všetkých variantoch. Nechajte politické strany, aby našli najvhodnejšie riešenie pre Slovensko,“ odkázal novinárom. Fico priblížil, že poverenie na zostavenie vlády má od prezidentky približne do 16. októbra.

„Informovali sme predsedníctvo o tom, kde sa momentálne nachádzame. Opätovne platí, že máme obrovský záujem preferovať koalíciu so stranami Hlas a SNS, všetko pre to robíme. Predsedníctvo odsúhlasilo doterajší postup vyjednávacieho tímu a dalo mandát tímu na ďalšie hodiny a dni,“ povedal Fico po zasadnutí predsedníctva strany, ktoré schvaľuje postup pri vyjednávaní aj jeho podmienky.

Slovensko potrebuje podľa Fica vládu pomerne rýchlo. „Nikdy v modernej histórii Slovenska vláda nepreberala Slovensko v takom zdevastovanom stave,“ povedal.

Štvorkoalícia nevznikne

Utorňajšie Pellegriniho vyhlásenie znamená, že nevznikne štvorkoalícia PS, Hlas, SaS a KDH. Predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka pritom v utorok popoludní uviedol, že naďalej komunikuje na všetkých úrovniach s predstaviteľmi všetkých vymenovaných strán.

„Peter Pellegrini má verejnú ponuku stať sa premiérom. Dostal ponuku, ktorá by stranu Hlas v budúcej vláde postavila na roveň PS, počtom aj silou ministerstiev. Tlmočili sme mu dokonca aj ochotu rokovať o obsadení ministerstva vnútra, napríklad o scenári, že post by obsadila iná koaličná strana ako PS a Hlas, alebo niektorá z nezávislých osobností, na ktorej by bola v štvorkoalícii zhoda,“ priblížil Šimečka.

Práve na otázke obsadenia ministerstva vnútra zlyhávali rokovania o štvorkoalícii. Strana SaS nabádala PS, aby aj toto kreslo uvoľnili Hlasu, ale Šimečka s tým nesúhlasil. K téme rezortu vnútra sa chcel s Pellegrinim ešte stretnúť a porozprávať sa.

(tasr, est)


Ďalšie články