Za daňový podvod dostal exprezident Kiska dvojročný trest. Prekvapilo ho to a voči rozsudku sa odvolá

Kuska Andrej Kiska pri vyhlasovaní rozsudku. Foto: Rastislav Ovšonka/Štandard

AKTUALIZOVANÉ Bývalého slovenského prezidenta Andreja Kisku Okresný súd Poprad v stredu uznal za vinného zo zločinu pokračovacieho daňového podvodu vo forme organizátora. Spolu s konateľom firmy KTAG Eduardom Kučkovským čelil obžalobe z pokračovacieho zločinu daňového podvodu. Sudkyňa mu uložila trest odňatia slobody na dva roky s podmienečným odkladom na tri roky, peňažný trest 15-tisíc eur a tiež zákaz vykonávať funkciu konateľa a štatutára obchodnej spoločnosti na obdobie šiestich rokov. Rozsudok nie je právoplatný. Obžalovaní avizovali podanie odvolania, prokurátor si ponechal lehotu.

„Obžalovaný Andrej Kiska úmyselne zosnoval a riadil neoprávnené uplatnenie nároku na vrátenie DPH vo veľkom rozsahu s úmyslom zadovážiť sebe alebo inému neoprávnený prospech,“ uviedla v rozsudku sudkyňa. Eduardovi Kučkovskému uložila trest odňatia slobody na dva roky s dvojročným podmienečným odkladom, peňažný trest 10-tisíc eur a zákaz činnosti na päť rokov a osem mesiacov.

Obžalovaní podľa sudkyne zahrnuli v rokoch 2013 a 2014 do účtovníctva firmy KTAG účtovné a daňové doklady, ktoré neboli predmetom podnikateľskej činnosti zapísanej v obchodnom registri. Sudkyňa uviedla, že obžalovaní ich zaviedli do účtovníctva s cieľom si z nich neoprávnene uplatniť právo na odpočítanie DPH z volebnej prezidentskej kampane a tiež nárok na vrátenie nadmerného odpočtu DPH v úmysle zadovážiť neoprávnený prospech spoločnosti KTAG.

„Konaním obžalovaného Andreja Kisku ako organizátora takto došlo k uplatneniu neoprávneného nároku na vrátenie nadmerného odpočtu v celkovej výške 155.184,4 eura, a to prostredníctvom obžalovanej osoby Eduarda Kučkovského, ktorý v tom čase podával za spoločnosť KTAG daňové priznanie,“ uviedla sudkyňa.

Predpoludním prokurátor prešovskej prokuratúry trval na vine exprezidenta Andreja Kisku z daňového podvodu. V záverečnej reči samosudkyni Okresného súdu Poprad navrhol, aby ho spolu s ďalším obžalovaným uznala vinným z pokračovacieho zločinu daňového podvodu a uložil im tresty odňatia slobody, peňažný trest a zákaz činnosti na dobu šiestich rokov.

Prokurátor konštatoval, že konanie bolo úmyselné a Kiska trestný čin organizoval. Jeho obhajca Peter Kubina to odmieta a žiadal oboch oslobodiť.

Nadmerný odpočet DPH bol podľa obžaloby takmer 156-tisíc eur. Prokurátor okrem iného uviedol, že medzi výdavkami na kampaň a podnikateľskou činnosťou firmy KTAG nie je žiadna spojitosť a došlo tak k neoprávnenému nadmernému odpočtu DPH. Náklady na propagáciu mena Andreja Kisku nebolo podľa prokurátora možné zahrnúť do účtovníctva firmy KTAG, keďže nespadajú do jej podnikateľskej činnosti. Nesúhlasí, že išlo o reklamu.

Obhajca Peter Kubina poukázal, že prípad ako Kiskov sa doteraz ani len nedostal pred súd. Navrhol ho spolu s ďalším obžalovaným oslobodiť. Tvrdí, že v tomto prípade nejde o daňový podvod, keďže plnenia neboli fiktívne ani účelovo nadhodnotené.         

Kubina v záverečnej reči pripomenul, že využiť politickú reklamu aj na podnikateľský účel zákon nezakazuje. Z pohľadu komerčnej využiteľnosti reklamy nie je podľa neho zásadný rozdiel medzi tradičnou a politickou reklamou a nie je teda ani rozdiel medzi tým, či je možné si odpočítať DPH alebo nie. Dodal, že obžalovaní konali v presvedčení, že kampaň bude mať za následok posilnenie podnikateľskej činnosti KTAG.

Kiska spolu s konateľom firmy KTAG Eduardom Kučkovským čelí obžalobe z pokračovacieho zločinu daňového podvodu. Kauza súvisí so zaúčtovaním nákladov spojených s propagáciou Kisku pred prezidentskými voľbami v roku 2014. Obaja obžalovaní vinu popreli a cítia sa nevinní. Exprezident vidí za kauzou pomstu expremiéra a predsedu Smeru Roberta Fica.

Kiska s rozsudkom nesúhlasí a odvolá sa proti nemu

Exprezident takýto vývoj situácie neočakával. „Rozhodnutie súdu ma prekvapilo, neočakával som ho,“ povedal pre médiá Andrej Kiska krátko po vyjdení z budovy Okresného súdu.

„Ficovi ide karta. Myslím, že Fico, Kaliňáka a Gašpar si dnes otvoria ďalšiu fľašu šampanského. Poprípade, ako zvyknú, vypiť fľašu koňaku a zapijú svoj ďalší úspech vo svojom intrigánskom boji a boji o ovládnutí našej krajiny,“ bola prvá reakcia exprezidenta po vynesení rozsudku

Exprezident s rozhodnutím súdu nesúhlasí a odvolá sa. To, či sa odvolá aj prokurátor, zatiaľ nie je jasné. Súd podľa Kisku odmietol vypočuť súdneho znalca a nezohľadnil niektoré výpovede svedkov.

„V rozsudku som zachytil vety, ktoré sú na hony vzdialené od reality podnikateľského prostredia. Verím, že odvolací súd vypočuje naše argumenty a rozhodne v prospech spravodlivosti,“ uviedol bývalý prezident.

Obhajca prezidenta Peter Kubina dodal, že sa voči rozsudku odvolajú v celom rozsahu. Podľa neho došlo k nepochopeniu podstatných okolností zo strany súdu.

„Sme presvedčení, že tento skutok nie je trestným činom a budeme sa snažiť o tomto názore presvedčiť aj odvolací súd. Ak toto rozhodnutie nadobudne právoplatnosť, stane sa precedensom, pretože len čo daňový úrad vytkne daňovníkovi, že nesprávne uplatnil odpočet DPH, podal nesprávne daňové priznanie, tak v takom prípade každý takýto podnikateľ by mal byť trestne stíhaný,“ skonštatoval Kubina.

Upozornil, že ide o prvý prípad u nás, keď sa takýto skutok dostal vôbec pred súd. Prokurátor krajskej prokuratúry po skončení pojednávania uviedol, že si ponechá lehotu na vyjadrenie, či sa voči rozsudku odvolá alebo nie.

(tasr, sita)


Ďalšie články