Pellegrini predstavil nominácie na posty ministrov. Rezorty povedú Šutaj Eštok, Saková, Drucker či Dolinková

Peter Pellegrini predstavil nominácie strany Hlas na post predsedu Národnej rady SR a sedem ministrov, ako aj na post podpredsedu vlády pre plán obnovy a odolnosti. Počas tlačovej besedy zazneli prevažne mená, ktoré médiá v poslednom čase už skloňovali.

Predèasné parlamentné vo¾by na Slovensku Strana Hlas, ktorej lídrom je Peter Pellegrini. Foto: TASR/ Michal Svítok

Šéf Hlasu zdôraznil, že strana rokovania viedla „štandardne, nie cez facebooky, nie cez odkazy cez médiá“, ale tak, ako sa podľa Pellegriniho patrí – za zatvorenými dverami.

Predseda Hlasu v pondelok nominácie oficiálne oznámil lídrovi Smeru Robertovi Ficovi. Momentálne nemá informáciu o tom, kedy sa chystá stretnutie Fica s prezidentkou.

Podľa Pellegriniho ide o jedny z najdôležitejších rezortov v štáte a strana Hlas ich vedenie „prijíma s pokorou“.

Post predsedu parlamentu chce obsadiť Peter Pellegrini.

Strana nominuje na post ministra práce, sociálnych vecí a rodiny podpredsedu Hlasu Erika Tomáša. Na ministerstvo zdravotníctvo Hlas navrhne Zuzanu Dolinkovú. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie chce strana zveriť podpredsedovi strany Richardovi Rašimu. Na vedenie rezortu hospodárstva nominujú podpredsedníčku Hlasu Denisu Sakovú. Za ministerstvo školstva, vedy a výskumu – a zatiaľ aj športu – bude zodpovedný Tomáš Drucker. Podľa očakávaní je nominantom na post ministra vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Post podpredsedu vlády pre plán obnovy a odolnosti Pellegrini navrhuje zveriť Petrovi Kmecovi.

Nominanti na ministrov načrtli aj svoje priority, ktoré by chceli presadiť do programového vyhlásenia vlády. Saková sa chce zamerať na stabilnú energetickú politiku, podporu vedy, inovácií a výskumu či stabilizáciu legislatívneho prostredia. Dolinková chce v rezorte riešiť krízu s nedostatkom pediatrov i personálnu situáciu, nastaviť pokračovanie optimalizácie siete nemocníc či zanalyzovať stav projektov z plánu obnovy. V rezorte školstva by sa chcel Drucker zamerať na reformu vzdelávania, kvalitu, inklúziu, zabezpečenie pedagógov i efektívne riadenie.

Raši chce, aby sa samospráva stala partnerom, avizoval aj „eurofondovú revolúciu“. Pokračovať chce v debyrokratizácii a príprave na digitálnu transformáciu. Kmec chce nasadiť krízový manažment na čerpanie plánu obnovy a dostať Slovensko z takzvanej pasce stredného príjmu. Tomáš chce obnoviť funkčnosť tripartity a sociálneho dialógu so všetkými partnermi. Šutaj Eštok chce primárne riešiť nelegálnu migráciu, podstav v Policajnom zbore a ukončenie vojny v polícii. Zdôraznil, že naďalej bude platiť „padni, komu padni“.

Pellegrini na tlačovej konferencii vylúčil, že by súčasťou dohody so Smerom a SNS bola jeho kandidatúra na prezidenta. Rozhodnutie o prezidentskom kandidátovi za Hlas podľa neho zatiaľ nepadlo. Na margo svojej kandidatúry však dodal, že strana bude „sledovať, ako sa bude vyvíjať spoločenská situácia a či by bol dopyt od občanov tejto krajiny na takúto kandidatúru. A keď budeme cítiť, že občania si to želajú, tak potom to začneme ešte len zvažovať“.

(luc, tasr, sita)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok