Vo Vrakuni pribudne nová železničná zastávka. Cestujúci sa ale musia pripraviť na dočasnú výluku

BRATISLAVA – V bratislavskej Vrakuni postavia novú železničnú zastávku. So stavebnými prácami ako aj s výlukou na trati sa pritom začne 23. októbra. Podľa objednávateľa, ktorým sú Železnice Slovenskej republiky (ŽSR), by malo byť dielo hotové do 30. júla 2024.

prestupny-terminal-vo-vrakuni-392743161-841905044297331-5966981360831206809-n Novú zastávku budú využívať najmä obyvatelia Vrakune a okolia. Foto: Michal Feik/BSK.

V súvislosti so stavebnými prácami bude frekventovaná železničná trať Bratislava – Komárno na viac ako mesiac mimo prevádzky. „Koľajová výluka na trati bude od 23. októbra do 6. decembra. Následne budú prebiehať práce, ktoré neovplyvnia prevádzku na trati,“ upozornila Bratislavský Štandard riaditeľka odboru komunikácie a marketingu ŽSR Ria Feik Achbergerová.

V súvislosti s výstavbou nového nástupišťa vo Vrakuni nebudú vyše mesiaca premávať vlaky. Foto: Michal Feik/BSK

Nové nástupište sa bude nachádzať medzi jednokoľajovou železničnou traťou a obratiskom mestskej hromadnej dopravy na Čiližskej. Cestujúci zatiaľ využívajú neďalekú provizórnu zastávku. „Cieľom stavby je vybudovať prestupný terminál integrovanej osobnej prepravy medzi vlakovou, autobusovou a trolejbusovou dopravou. TIOP bude umožňovať prestupy medzi železničnou a mestskou dopravou, čo umožní optimalizovať ich podiel na realizácii prepravy osôb v rámci celej aglomerácie a zaradí sa tak do integrovaného dopravného systému na území Bratislavského samosprávneho kraja,“ informovala Feik Achbergerová.

Moderná zastávka bude vybavená lavičkami, smetnými košmi, informačnými zariadeniami ŽSR a bratislavskej integrovanej dopravy, čo umožní pre cestujúcich vizuálno-akustické zobrazovanie dopravných spojov vlakov a mestskej hromadnej dopravy.

„Pre ochranu cestujúcej verejnosti voči poveternostným vplyvom budú na nástupišti vybudované dva samostatne stojace prístrešky pre cestujúcich, pričom v menovaných prístreškoch bude vyhradené miesto aj pre stojany na bicykle. Samozrejmosťou je vybudovanie kamerového a poplachového systému narušenia, ktorý bude nepretržite sledovať priestory novovybudovanej železničnej zastávky,“ spresnila hovorkyňa železníc.

Výstavba terminálu si vyžiada aj stavebnú úpravu Dvojkrížnej ulice, kde budú prebudované dve zastávky MHD.