Vďaka fotovoltike vrátili Róbertovi za elektrinu takmer tisíceurový preplatok. Niektoré mesiace vyrobí aj jednu megawatthodinu

Róbert Valášek je otec šiestich detí. Dom, v ktorom spolu so svojou rodinou žije, si kompletne prerobil a rozšíril. Zo starej chalupy na trnavskom predmestí sa vďaka jeho šikovným rukám stala moderná domácnosť s vlastným zdrojom elektriny – fotovoltickou sústavou na streche. V Trnave ho navštívil redaktor Štandardu a porozprával sa s ním o jeho niekoľkoročnej skúsenosti so životom s fotovoltikou.

_DJK2601 Róbert Valášek. Foto: Damián König/Štandard

Róbert predpokladal zdražovanie elektriny, preto už pred štyrmi rokmi na strechu svojho domu nainštaloval fotovoltiku spolu s kolektormi na ohrev vody. Minulý rok v máji zvýšil počet solárnych panelov spolu s inštaláciou fyzickej batérie.

„Na začiatku som sníval o tom, ako byť energeticky nezávislým, ale pochopil som, že to nie je úplne možné. Takže momentálne je tá motivácia mať aspoň druhý záložný zdroj elektriny,“ hovorí Róbert Valášek, ktorý má celú domácnosť zariadenú výlučne na elektrický odber.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.