Ukrajina chce zakázať pravoslávnu cirkev s väzbami na moskovský patriarchát. Poslanci schválili kontroverzný návrh zákona

Ukrajinský parlament schválil vo štvrtok 19. októbra návrh zákona č. 8371, ktorý hovorí o pozastavení činnosti náboženských denominácií, ak ich „oprávnení zástupcovia“ spáchali zločiny proti národnej bezpečnosti Ukrajiny. 

ONUFRIJ, PATRIARCHA KIRILL Ruský pravoslávny patriarcha Kirill (vľavo) pozdravuje hlavu Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi patriacej pod Moskovský patriarchát Onufrija. Foto: Profimedia.sk

Iniciátorom návrhu, ktorý Vrchná rada zaregistrovala a zverejnila na svojej internetovej stránke 9. októbra, je šéf Bezpečnostnej služby Ukrajiny SBU, Vasiľ Maľuk. Štyridsaťročný generálmajor sa snaží o reputáciu zvereného úradu, poškvrnenú niekdajším odhalením desiatok ruských špiónov vo vlastných radoch. Ruských špiónov treba podľa šéfa SBU hľadať medzi duchovnými UPC (Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi), o ktorých sa vyjadril, že „nepriateľ si vysoko váži svojich agentov v sutanách.“ 

V zmysle znenia návrhu môže súd pozastaviť činnosť náboženským organizáciám, ak sa predstavitelia denominácií dopustili zločinov podľa článkov súvisiacich s „vojnovou propagandou, podnecovaním medzináboženských nezhôd, terorizmom, plánovaním, prípravou, rozpútaním a vedením agresívnej vojny, genocídou a žoldnierskymi aktivitami.“

V zdôvodnení návrh explicitne uvádza Ukrajinskú pravoslávnu cirkev, ktorej vyše šesťdesiat duchovných je v súdnom konaní pre uvedené zločiny. Už júlové zničenie katedrály v Odese vyvolalo vlnu kritiky na adresu Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi ako náboženskej štruktúry podriadenej Moskovskému patriarchátu. Pokus o registráciu zákona však koncom júla kvôli nedostatku poslaneckých podpisov zlyhal. Opakovaný pokus začiatkom októbra už potrebných 226 signatárov zabezpečil. 

Zbláznili ste sa?

Poslankyňa za Európsku solidaritu Iryna Geraščenko, ktorá po júlovom zničení katedrály v Odese ostro kritizovala „rozmaznávanie moskovských kňazov a vyzývala na zrušenie UPC, zmierňuje po pár mesiacoch rétoriku. Vzhľadom na znepokojené reakcie zahraničných partnerov vyzýva, aby sa im politici snažili vysvetliť a dokázať, že nejde o porušenie náboženskej slobody, ale o bezpečnosť Ukrajiny.

Bývalý poradca ukrajinského prezidenta Alexij Arestovyč varoval, že „veľmi seriózni ľudia, ktorí formujú polovicu americkej politiky a pomoc Ukrajine, označili perzekúcie proti UPC za neprijateľné. Prečo útočiť na cirkev? Zbláznili ste sa?,“ pridáva sa Arestovyč, podľa ktorého by napätie uvoľnila dlhodobá spoločná synoda zainteresovaných cirkví. Proti zákazu verejne vystupuje aj ľudskoprávny aktivista Mihajlo Čaplyha, ktorý označil eventuálne prijatie zákona za fatálnu chybu. Analogicky prirovnal, že ak môže byť zakázané náboženstvo za zločiny jeho predstaviteľov, znamená to, že môžu byť zakázané úrady a celé národnosti, keďže aj tam je veľa zločincov.

Pandorina skrinka

Zástupca mimovládnej ľudskoprávnej organizácie Verejná obhajoba Oleh Denisov na stretnutí Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe pranieroval začiatkom októbra vo Varšave postoj autorít k UPC.

„Žiaľ, nevidíme žiadne reálne kroky ukrajinských štátnych orgánov na ochranu veriacich UPC. Naopak, z času na čas vyvstávajú nové agresívne impulzy proti tomuto vierovyznaniu, napríklad vo vyjadreniach predstaviteľov vlády a v beztrestnosti, v súvislosti so zločinmi spáchanými proti UPC,“ povedal Denisov, ktorý opakovane obhajuje UPC na medzinárodných fórach. 

Na stretnutí OBSE Denisov označil trestné stíhanie metropolitov UPC Pavla, Feodosija, Jonathana a Longina za jasnú politickú objednávku. Ochranca ľudských práv označil kroky úradov voči hierarchom UPC za dvojaký meter v ukrajinskej justícii, pretože recipročne „neexistuje žiadne trestné stíhanie za agresívne vyjadrenia voči veriacim UPC, vrátane výziev na násilné akcie proti tomuto priznaniu“, ktorých je podľa Denisova mnoho.

Správa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva zo 4. októbra ilustračne uvádza incident z regiónu Ivano-Frankivsk, pri ktorom útočníci použili na zhromaždených kňazov a veriacich UPC slzný plyn, pričom policajné zložky nezabránili útokom, hoci sa nachádzali „do piatich metrov od incidentu“.

Vedúci informačného oddelenia UPC metropolita Klement považuje prijatie zákona za otvorenie „pandorinej skrinky“ zákazov aj ďalších náboženských organizácií. „Verte mi, že ak sa táto ‚Pandorina skrinka‘ otvorí čo i len trhlinou, verejnosť rýchlo pripomenie orgánom činným v trestnom konaní početné porušenia zákona, ktorých sa dopustili predstavitelia OCU, protestantských organizácií a islamských organizácií. Vo svetle nedávnych škandálov, aj človek bez právnického vzdelania jasne vidí, že prvým terčom budú rímskokatolícke a gréckokatolícke komunity,“ povedal biskup.

Kolektívna zodpovednosť

Vážne obavy zo situácie vyjadrila aj Svetová rada cirkví. Riaditeľ Komisie cirkví pre medzinárodné záležitosti Peter Prove ich adresoval hovorcovi Ukrajinského parlamentu Ruslanovi Štefančukovi: „Sme hlboko znepokojení, že ak by bol tento zákon prijatý vo svojej súčasnej podobe, bez riadnej definície a obmedzení, mohol by byť použitý spôsobmi, ktoré porušujú medzinárodné normy náboženskej slobody vierovyznania a boli by v rozpore s ustanoveniami Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny. Prove pripomenul, že na nedostatky návrhu zákona upozornila aj Vedecko-expertná komisia parlamentu, podľa ktorej nie je v súlade s požiadavkami ústavy. Text návrhu zákona však nebol revidovaný v zmysle týchto poradných názorov.

Svetová rada cirkví je presvedčená, že by sa nemali dostať k slovu princípy kolektívnej zodpovednosti. „Jednotlivci, ktorí sa dopustili vlastizrady alebo iných zločinov proti Ukrajine v súvislosti s ruskou inváziou, musia byť nepochybne braní na plnú zodpovednosť podľa ukrajinských zákonov na riadnom súdnom procese.“

Kontraproduktívne však hodnotí zákaz alebo iné potrestanie UPC ako celku, bez jasného a verejného dôkazu, že samotná cirkev predstavuje skutočnú hrozbu pre národnú bezpečnosť Ukrajiny. Prove poukazuje na to, že veľa členov UPC slúži v ozbrojených silách Ukrajiny a prakticky každá rodina spojená s cirkvou má synov, bratov, rodičov, mužov alebo iných rodinných príslušníkov, ktorí riskujú život pri obrane Ukrajiny pred ruskou agresiou.

Svetová rada cirkví varuje pred narušením momentálne tak potrebnej súdržnosti ukrajinskej spoločnosti, ktorú prijatie takého zákona ohrozí.   


Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok