Dušičky môžeme stráviť aj v harmónii s prírodou

BRATISLAVA – Začiatok novembra patrí u nás tradične Sviatku všetkých svätých a Dušičkám. Ľudia spomínajú na svojich blízkych návštevou cintorína, zapálením sviečky, prípadne položením venca na hrob. Odvrátenou stránkou je však nespočetné množstvo odpadu končiaceho na skládkach. Ako si svojich blízkych uctiť ekologickejšie a v súlade s prírodou?

záhrada spomienok Spomienka na zosnulých môže byť ekologickejšia. Foto: odpadyportal.sk

Minuloročná bilancia odpadu z bratislavských cintorínov nie je príliš lichotivá. „V roku 2022 sa len z bratislavských cintorínov vyviezlo viac ako 2 000 ton odpadu, najviac z toho, pochopiteľne, v dušičkovom období. Zatiaľ čo v Bratislave a Košiciach sa môže cintorínsky odpad energeticky zhodnotiť v Zariadeniach na energetické využitie odpadu (ZEVO), ostatné mestá a obce na Slovensku ho prevažne skládkujú. Je to škoda, lebo takmer 90 percent odpadu z cintorínov sa dá recyklovať a využiť ako druhotná surovina,“ informuje na webe manažérka externej komunikácie OLO Zuzana Balková.

Bratislavský Štandard preto v tejto súvislosti priniesol niekoľko rád, ako urobiť spomienku na svojich blízkych o čosi ekologickejšou.

Menej je niekedy viac

Striedmosť by mala platiť v živote ako takom. Je fajn ju aplikovať na nadchádzajúce pietne dni. Sila spomienky na blízkeho by nemala byť meraná tým, či nezostal na hrobe ani centimeter prázdny. Rodinní príslušníci môžu spoločne položiť kyticu alebo veniec na hrob a zapáliť sviečku. Nemusí to robiť každý po svojej osi.

Uprednostnite prírodné materiály pred umelými

Mnohé dekorácie na hroby sa dajú vyrobiť z materiálov dostupných v prírode. Pri troche kreativity si vieme vyrobiť krásny venček z toho, čo nájdeme na potulkách prírodou. Umelé stuhy stačí nahradiť prírodným špagátom. Aj v prípade, že človek nie je veľmi kreatívny alebo proste len nemá čas, tak krásne prírodné vence sa dajú kúpiť hotové v kvetinárstve. Môžu byť však pre mnohých drahé. Jesenné vresy, chryzantémy a iné jesenné kvety, ktoré sú cenovo dostupné, ich vedia dobre zastúpiť. Ak si kvety pestujete v záhradke, tak je to ešte jednoduchšie. Vhodné sú tiež rôzne sušené kvetiny.

Novým trendom je aj výsadba tzv. „záhrady spomienok“. Spočíva v tom, že si na pozemku alebo na balkóne vyhradíme malý priestor na pestovanie kvetov, z ktorého potom vytvoríme kyticu na hrob.

Toľko obľúbené plastové kahance vieme lacno a pekne nahradiť sklenenými svietnikmi s kovovým vrchnákom. Plastové kahance končia po krátkej dobe v koši, sklenené sú jednak lepšie recyklovateľné a môžeme ich využívať opätovne. Pekne sa dá dotvoriť aj zaváraninová fľaša.

Alternatívou za parafínové sviečky môžu byť tie z včelieho vosku alebo sóje. Hitom posledných rokov sa stali aj umelé LED svietidlá. Nie sú dobrou voľbou z viacerých dôvodov. Ich životnosť sa poveternostnými vplyvmi výrazne skracuje, ohrozujú pôdu aj vodu a ako uvádza OLO, tak dokonca zvyšujú riziko požiaru a v zariadení na energetické využitie odpadu môžu vybuchnúť.

Správne trieďte odpad z cintorínov

Dekorácie kupované na hroby blízkym sú problémom aj z toho dôvodu, že sa ťažko triedia. Pozostávajú z viacerých materiálov, preto končia často v komunálnom odpade. Výrazne by pomohlo, ak by bol tento odpad aspoň správne vytriedený. Podrobný návod, ako správne triediť cintorínsky odpad, nájdete tu.

Viac ako polovicu cintorínskeho odpadu tvorí biologicky rozložiteľný odpad, ktorý je stopercentne odbúrateľný. Problém však nastáva, ak niekto napríklad urobí poriadok v okolí hrobu, ale trávu, listy zo stromov, prípadne iné prírodné materiály pomieša s drôtikmi, umelými stuhami a podobnými drobnosťami z dekorácií alebo tento odpad dá do igelitového vrecka a takto ho vyhodí do nádoby na bio odpad. Tým sa znehodnocuje.

Problematická je aj nedobudovanosť infraštruktúry na triedenie odpadu na bratislavských cintorínoch. Na troch cintorínoch, ktoré sú v správe MARIANUM (pohrebníctva mesta Bratislavy) – cintorín Vrakuňa, cintorín Prievoz a cintorín Petržalka je tento problém vyriešený. Počas dušičiek pribudnú dve dočasné triediace stanice. Konkrétne na cintoríne v Podunajských Biskupiciach a v Urnovom háji pri Krematóriu.

Dobrou správou sú aj viaceré obmedzenia vo vzťahu k predaju neekologického cintorínskeho sortimentu. „Veľkou zmenou v prospech životného prostredia sú aj obmedzenia predaja umelých kvetín, výzdob, elektrických LED sviečok či ikebán v betóne zaslané organizáciou MARIANUM predajcom aranžmánov v predpolí bratislavských cintorínov a zrušenie predaja neekologických dekorácií v predpolí bratislavského Krematória. Trend útlmu predaja a postupného zákazu takéhoto druhu sortimentu bude v najbližších rokoch pretrvávať,“ uviedol Róbert Kováč, riaditeľ MARIANUM pre OLO.

Jedinečným ekologickým projektom poslednej spomienky so svojimi blízkymi je organizácia Funebra, ktorá buduje prírodné cintoríny. Prvý svojho druhu vytvorili vo Zvolene pod názvom Záhrada spomienok. V Košiciach funguje ekologický cintorín pod názvom Les spomienok.