Leyenová: Rusko a Hamas sú si podobní, obaja zabíjajú bábätká

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa vyjadrila, že Rusko a militantná skupina Hamas sú si podobní. Zároveň varovala pred rozšírením konfliktu na Blízkom východe.

Ursula von der Leyenová Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Podľa političky vojny na Blízkom Východe a Ukrajine vyzývajú Európu a Ameriku, aby sa spojili v spoločnom postoji. „Vladimir Putin chce vymazať Ukrajinu z mapy. Hamas podporovaný Iránom chce vymazať Izrael z mapy. Musíme chrániť demokracie,“ vyzvala Leyenová.

„Irán, patrón Hamasu, chce len rozdúchať oheň chaosu. Rusko, ktoré od Iránu odoberá zbrane, to pozorne sleduje. Rusko a Hamas sú si podobní. Ako povedal prezident Zelenskyj, ich ,podstata je rovnaká‘. Obaja úmyselne vyhľadávajú nevinných civilistov vrátane bábätiek a detí, aby ich zabíjali a brali ako rukojemníkov. Je to barbarský spôsob boja. Ak sa to nebude kontrolovať, táto nákaza sa môže rozšíriť z Európy cez Blízky východ až do Indického oceánu,“ uviedla Leyenová na prednáške v Hudsonovom inštitúte, informuje Ukrajinská Pravda.

Izrael má podľa Leyenovej právo na svoju obranu v súlade s humanitárnym právom, keďže „teroristi z Hamasu podporovaní Teheránom” s útokmi neprestanú. „A voči tejto hrôze existuje len jedna možná odpoveď demokratických národov, ako sme my: Stojíme pri Izraeli,“ uzavrela.

Predsedníčka Komisie okrem toho uviedla, že Európska únia spolu s USA musia aj naďalej podporovať Ukrajinu vo vojne proti Rusku.

(pravda.ua)