FOTO: Dvaja primátori sa stretli v meste piva. Rozprávať sa prišli o medzinárodnej spolupráci

ŽILINA/PLZEŇ – Zástupcovia mesta Žilina na čele s primátorom sa v dňoch 18. až 19. októbra odobrali do partnerského mesta Plzeň. Spoločne prišli s českými priateľmi riešiť možnosti prehĺbenia spolupráce vo viacerých oblastiach. Prvé kolo stretnutí pritom mali za sebou už v máji 2023.

DSC_0041 Žilina a Plzeň sa prišli porozprávať o budúcnosti. Foto: mesto Žilina

„Zástupcovia mesta Žilina navštívili partnerské mesto Plzeň s cieľom pokračovať v rokovaniach o možnostiach rozšírenia spolupráce v oblasti školstva, inteligentných technológií a kultúry,“ spresnila pre Žilinský Štandard vedúca odboru komunikácie mesta Katarína Gazdíková, ktorá sa na podujatí osobne zúčastnila.

Prvé kolo rokovaní sa konalo už v máji, pričom vtedy prišli vzácni hostia z Čiech do Žiliny na Staromestské slávnosti.

Pracovné stretnutie zástupcov oboch miest sa konalo na základe pozvania od primátora Plzne Romana Zarzyckého a jeho námestkyne Lucie Kantorovej. Diskusie sa dotýkali sfér kultúry, cestovného ruchu, tlačového oddelenia a útvaru koncepcie a rozvoja.

Mesto Žilina zastupoval primátor Peter Fiabáne, prvý zástupca primátora Ján Ničík, vedúci odboru kultúry Štefan Vančík, hlavný architekt mesta Rudolf Chodelka a už spomínaná vedúca odboru komunikácie Katarína Gazdíková. Žilinská delegácia si mohla pozrieť známy Brummelov dom, Tech Tower či Plzeňský prazdroj.

„Veríme, že inšpirácie z Plzne už čoskoro využijeme aj v našom meste,“ vyjadrili sa predstavitelia mesta na svojich sociálnych sieťach.