Študovať k nám prišli až z ďalekej Afriky. Stretli sa dokonca aj s primátorkou

TRSTENÁ/RUŽOMBEROK – Na Slovensku máme mnoho talentov. Nie všetky sú však domáce. Na Katolíckej univerzite v Ružomberku študujú tento týždeň aj ľudia z Afriky či Filipín, ktorí zároveň stážujú v oravskom inštitúte pre podporu a rozvoj mládeže V.I.A.C.

395265594_726245366213132_7373121194677861515_n Primátorka mesta Magda Zmarzláková sa s potešením stretla s inšpiratívnymi mladými ľuďmi. Foto: OZ VIAC

Daryl z Filipín, Dorcas z Ghany, Steve z Ugandy a Gloria z Kamerunu sú na Slovensku prvýkrát. Prišli za vzdelaním a inšpiráciou. Občianske združenie V.I.A.C už má so zahraničnými hosťami a dobrovoľníkmi dlhoročné skúsenosti, pričom priamo v Trstenej pôsobili napríklad dobrovoľníci z Portugalska či Francúzska.

Vyššie spomínaní stážisti sa v škole venujú sociálnej práci s deťmi a mládežou. Ich snahy a odvahu vydať sa študovať do cudzej krajiny si všimla aj primátorka mesta Magdaléna Zmarzláková, ktorá štvoricu pozvala na spoločné posedenie na mestský úrad. „Návšteva bola plná vzájomnej inšpirácie aj uvedomenia si, ako niektoré veci, ktoré sú pre nás úplnou samozrejmosťou, sú pre ľudí z iných krajín obrovským darom, o ktorom by sa im v ich krajinách ani nesnívalo,“ vyjadrila sa primátorka na svojich sociálnych sieťach.

Na pretras prišli témy o víziách a výzvach mesta Trstená, sociálne služby v meste ako aj o manažmente, ktorý je postavený na zdieľaných hodnotách a službe ľuďom. Stážisti si teda mohli porovnať spôsob fungovania mesta Trstená so svojimi vlastnými mestami.

„Rozprávala som im o sociálnej politike v našom meste, o konkrétnych aktivitách a pripravovaných zámeroch, o našich možnostiach a skúsenostiach a najmä o participácii a spolupráci,“ vyjadrila sa pre Žilinský Štandard primátorka Trstenej Magdaléna Zmarzláková. „Hovorila som o konkrétnych aktivitách napríklad so seniormi, keďže máme práve mesiac október, čo sa považuje za mesiac „úcty k starším“. Venovali sme sa aj starostlivosti o deti a mládež a tiež o problémoch, ktoré riešime. Porozprávali mi ako strávili čas na Orave, kde všade boli a čo zažili. Povedali mi ako funguje spravovanie miest a obcí v ich krajinách a že je veľmi veľmi spolitizované. Prekvapila ich informácia, že ja som ako primátorka politicky nezávislá,“ dodáva.

Všetci stážisti sa vyjadrili, že pre nich bola veľká česť osobne sa stretnúť s primátorkou a porozprávať sa o tak dôležitých, aj keď možno náročných témach. Podľa ich slov by sa vo svojich krajinách určite nemohli s primátorkou len tak stretnúť na káve. „Som presvedčený, že sme jediní z celého nášho ročníka študentov Katolíckej univerzity Ružomberok, ktorí si mohli dať kávu s primátorkou mesta,“ povedal na záver stretnutia Daryl z Filipín.