Najväčší mobilní operátori vypnú 3G sieť na Slovensku. Kedy to urobia?

BRATISLAVA – Slovenskí mobilní operátori Telekom a Orange upresnili termíny, kedy sa s 3G sieťou definitívne rozlúčia jej zákazníci. Tretí mobilný operátor O2, ktorý má tiež klientov využívajúcich staršiu mobilnú sieť, ešte presný dátum vypnutia nezverejnil.

the-internet-4899254_1280 Na Slovensku sa postupne vypína 3G sieť. Foto: Pixabay.

Vypnutie 3G siete sa dotkne zákazníkov oboch najväčších operátorov, ktorí používajú najmä staršie SIM karty, alebo mobilné telefóny. Klienti so staršími zariadeniami bez podpory 4G či 5G sa presunú do 2G siete, kde budú môcť naďalej volať a posielať správy bez zmeny. Spomalí sa iba internet a tým nebude možné sledovať online videá, uskutočňovať videohovory, alebo používať sociálne siete. Problém s pripojením už aj dnes môžu mať ľudia, ktorí sa nachádzajú v krajine, kde už 3G sieť vypli o niečo skôr ako nás.

„Úplné vypnutie 3G siete už prebehlo napríklad v Českej republike alebo v Nemecku. Niektorí operátori vypli 3G sieť aj v Poľsku, Maďarsku, Grécku, Taliansku, Veľkej Británii a mnohých ďalších krajinách v Európe. V USA operátor AT&T vypol okrem 3G dokonca aj 2G sieť, čo znamená, že v tejto sieti je možné volať a posielať SMS jedine cez 4G sieť,“ prezrádza web Telekomu. Dôvodov, prečo operátori plánujú vypnutie 3G siete je hneď niekoľko. Okrem masívneho vypínania v Európe je aj klesajúci záujem o staršiu sieť, ako aj uvoľnenie frekvenčného pásma pre lepšie využitie novších a rýchlejších generácií mobilných sietí.

Operátori prostredníctvom sms správy, emailom, alebo telefonicky upozornili dotknutých zákazníkov s ukončením 3G siete, ktoré sa bude konať vo viacerých termínoch. Obaja prevádzkovatelia umožňujú zákazníkovi overiť svoju SIM kartu na webe a v prípade potreby požiadať o bezplatnú výmenu.

Telekom vypína 3G sieť v troch etapách. Od 3. októbra sú odpojené zo staršej 3G siete okresy Zlaté Moravce a Žarnovica. „V utorok 21. novembra 2023 bude 3G sieť vypnutá na strede a východe Slovenska, celkovo v 38 okresoch: Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Brezno, Detva, Gelnica, Humenné, Kežmarok, Košice I-IV, Košice-okolie, Krupina, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Medzilaborce, Michalovce, Poltár, Poprad, Prešov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Ružomberok, Sabinov, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Trebišov, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Zvolen a Žiar nad Hronom. Vo štvrtok 23. novembra 2023 plánujeme 3G sieť vypnúť vo zvyšnej časti Slovenska, ovplyvnené budú ostatné okresy strednej časti Slovenska, západne Slovensko, Bratislava a okolie,“ informoval Bratislavský Štandard hovorca Telekomu Michal Korec.

Plánované vypnutie 3G siete. Foto: Telekom.

Konkurent Orange plánuje ukončenie prevádzky do 31. decembra, ale k vypnutiu príde až začiatkom budúceho roka. „3G sieť Orangeu bude celosieťovo prevádzkovaná do 31. decembra 2023. Vypnutie 3G siete bude prebiehať postupne po jednotlivých lokalitách začiatkom roku 2024,“ spresnila pre náš denník senior špecialistka pre firemnú komunikáciu Alexandra Piskunová.

Tretí mobilný operátor O2, ktorý má tiež klientov využívajúcich staršiu mobilnú sieť, ešte presný dátum vypnutia nezverejnil.