Hypotéka verzus nájom. Je dnes najhorší čas na kúpu nehnuteľnosti?

V USA sa výška nájmov v porovnaní s veľkosťou splátky hýbe na historicky najnižšej úrovni. Bývať v prenajatej nehnuteľnosti je o polovicu lacnejšie. Ako je to u nás? Oplatí sa dnes Slovákom, ktorí radi bývajú vo vlastnom, nehnuteľnosť kupovať? Alebo radšej zvoliť aspoň na istý čas podnájom?

elevation-4498226_1280 Ilustračné foto: pasja1000/Pixabay.com

Americký denník Wall Street Journal zverejnil prednedávnom správu, ktorá informovala, že v USA je dnes najhorší čas na kúpu nehnuteľnosti. A to najmä z toho dôvodu, že ceny prenájmov sú tam oproti splátkam hypoték omnoho lacnejšie. Z dôvodu stúpajúcich úrokových sadzieb a drahších pôžičiek je kúpa domu v zámorí v súčasnosti o 52 percent drahšia ako jeho prenájom.

Náklady na kúpu bytu v porovnaní s nákladmi na prenájom sú v USA najextrémnejšie minimálne od roku 1996, informoval denník. Podľa analýzy spoločnosti CBRE, na ktorú sa WSJ odvoláva, je tam priemerná mesačná splátka novej hypotéky o 52 percent vyššia ako priemerný nájom bytu. Naposledy sa tento ukazovateľ vymykal z normálu pred krachom na trhu s bývaním. A aj vtedy dosiahol vrchol na úrovni „iba“ 33 percent.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.