Mosty Hornej Oravy sú v hroznom stave. Uzávierka jedného spôsobí preťaženie druhého

ORAVSKÁ JASENICA – Na moste v obci sa naplno pracuje. To, či bude treba most kompletne uzavrieť ukáže až obhliadka odborníkov. V najhoršom prípade sa práce natiahnu a miestnych bude čakať nepríjemná obchádzka.

397143461_3796757550557113_6753442171494833820_n Ľuďom ostáva dúfať, že most vydrží. Foto: Facebook

Stavebné práce na moste, cez ktorý môžu obyvatelia Námestova a Oravskej Jasenice pokračovať cestou I/78 sú v plnom prúde. Robotníci neúnavne pracujú pod postom, kde sa snažia most zrekonštruovať.

Problémom by podľa Igora Janckúlika, poslanca zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja, mohlo byť zistenie o zlom stave niektorých z nosníkov mosta. „Diagnostika preukáže stav nosníkov (na moste je ich 36). Najhorší scenár by bol, keby sa diagnostikou preukázalo, že nosníky sú výrazne poškodené. Znamenalo by to, že by sa museli vyrobiť nové a vymeniť za pôvodné,“ uviedol.

Výmena nosníkov by trvala dlho a most by sa s veľkou pravdepodobnosťou celý uzavrel. Miestni by tak museli ísť cez blízky most vedúcim do Námestova, ktorý je však už dlhodobo v hroznom stave. Jeho preťaženie by mohlo viesť k jeho pádu, čím by sa obyvatelia Námestova a priľahlých dedín odrezali od mesta Trstená a Tvrdošín.

Podľa Janckúlika vykonali odborníci diagnostiku mosta v Oravskej Jasenici už v júli 2018, s výstavbou sa ale začalo až pred nedávnom.