Minimálna mzda od januára opäť poskočí. V najnáročnejších povolaniach garantujú vyše 1 300 eur

Inštitút minimálnej mzdy je na stole každý rok. Zástupcovia zamestnávateľov a odborári sa snažia na jej výške dohodnúť vždy v júli. Keďže v tomto roku sa im to v danom termíne nepodarilo, rokovania pokračovali s Hospodárskou a sociálnou radou Slovenskej republiky. Dohoda nakoniec uzrela svetlo sveta koncom augusta.

markus-spiske-ms6N-gBtbCQ-unsplash Minimálna mzda od januára porastie. Ilustračné foto: Unsplash

Minimálna mzda bude od 1. januára 2024 vo výške 750 eur za mesiac pre zamestnanca odmeňovaného mesačnou mzdou. Podľa Zákonníka práce ide vlastne o nárok každého zamestnanca zarobiť mesačne najmenej túto sumu.

„Tento zákon sa vzťahuje nielen na zamestnancov v pracovnom pomere alebo v obdobnom pracovnom vzťahu, ale od 1. januára 2013 aj na fyzické osoby, vykonávajúce pre zamestnávateľa práce na základe niektorej z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru (dohoda o vykonaní práce, dohoda o brigádnickej práci študentov a dohoda o pracovnej činnosti),“ informuje portál ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.