Predseda Aliancie Krisztián Forró: Tisíce Maďarov volili Fica. S novou vládou chceme spolupracovať

03_Forro_MZ Krisztián Forró. Foto: Matúš Zajac.

Rozhovor s predsedom strany Aliancia-Szövetség Krisztiánom Forróm o aktuálnom stave maďarskej politiky na Slovensku, prečo viní za neúspech vo voľbách liberálne médiá a agentúry, kedy sa stretne s Viktorom Orbánom a prečo volili slovenskí Maďari stranu Roberta Fica.

Pred ostatnými voľbami ste mali v strane platformy, zostane to po starom, alebo plánujete zmenu vo fungovaní strany?

Mám predstavu o tom, ako by mohla strana fungovať efektívnejšie, ale to budeme tiež riešiť najskôr v rámci strany, až potom budeme o tom verejne informovať. Sú to najmä vnútrostranícke záležitosti.

Aká bola reakcia maďarských médií v Maďarsku na výsledky volieb a špeciálne na váš výsledok?

Je to sklamanie pre každého, nedostali sme sa do parlamentu. Ale každý vidí, že chýbalo naozaj málo. A keby neboli niektoré protiopatrenia, tak dnes by maďarská komunita mala zastúpenie v parlamente. Ale pokračujeme ďalej, máme na čom stavať.

Už ste s Viktorom Orbánom telefonovali po voľbách, alebo ste mali nejaký iný kontakt?

V novembri bude stretnutie, kde budú maďarské strany, ktoré pôsobia vo viacerých krajinách a tam bude príležitosť na stretnutie.

Vráťme sa ešte k voľbám a vášmu výsledku. Aliancia sa tesne nedostala do parlamentu, vašej strane chýbalo 6 desatín percenta, ako to hodnotíte z odstupu po voľbách?

Keď porovnáme volebnú účasť na severe a na juhu krajiny, vidíme, že v južných okresoch bola účasť nižšia. Myslím, že hlavne preto, že liberálne médiá stále opakovali, ako nemáme šancu dostať sa do parlamentu, že sme sa rozdelili, roztrhli a podobne. Pritom výsledky volieb jasne ukázali, že to bola zavádzajúca optika: odišlo len niekoľko jednotlivcov, a to sa ukázalo aj vo voľbách. Páni Zsolt Simon a László Sólymos jednoducho nemajú žiadnu váhu, získali 0,11 a 0,26 percenta, takže je len jedna maďarská strana, ktorá mala šancu dostať sa do parlamentu, a to je Szövetség-Aliancia.

Ale preto, že liberálne médiá neustále hovorili, že sme rozdelení a nemáme šancu, pretože prieskumy ukazovali že máme okolo 3 percent, zneistili našich voličov tak, že niektorí buď zostali doma, alebo volili slovenské strany.

Koľko Maďarov volilo slovenské strany?

Podľa účasti odhadujeme, že asi 80-tisíc Maďarov volilo slovenské strany, a to najmä dve z nich. Maďarskí voliči sa rozhodovali najmä medzi Smerom a PS.

Koho volili viac – Fica alebo Šimečku?

Skôr Fica.

Viete prečo?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami