Vianočné dôchodky v priemernej výške tento rok nebudú. Štát však ešte hľadá financie na prilepšenie k 13. penziám

Sociálna poisťovňa už začiatkom októbra informovala o trinástom dôchodku, ktorý poberatelia dostávajú automaticky v novembri. Minulý týždeň sa naplnil jeden z predvolebných sľubov víťaznej strany, keď líder Smeru oznámil, že v nasledujúcom roku bude táto vianočná renta vyzerať inak. V utorok sa minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas) k téme vrátil prostredníctvom tlačovej besedy a oznámil aj plánované zmeny týkajúce sa rodičovského dôchodku.

Erik Tomáš. Foto: Jaroslav Novák(TASR Erik Tomáš. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Šéf rezortu práce kritizoval súčasné nastavenie trinásteho dôchodku a hneď v úvode informoval, že v tomto roku ho už Sociálna poisťovňa nedokáže vyplatiť vo výške priemerného dôchodku, keďže ho už začala vyplácať vo výške stanovenej ešte predchádzajúcou vládou.

Maximálna suma trinástej penzie tak dosahuje 300 eur a dostanú ju poberatelia dôchodku vo výške 268,88 eura a nižšie. Ostatným penzistom, ktorých renty sú v rozpätí od 268,89 eura do 963,32 eura sa jej suma znižuje až do minimálnej sumy 50,01 eura. Najnižší trinásty dôchodok vo výške 50 eur dostanú v novembri tohto roka poberatelia, ktorí dostávajú dôchodok v sume 963,33 eura a viac.

Na vyššie penzie v sume priemerného dôchodku, ktoré boli avizované vo výške 640 eur, si dôchodcovia siahnu až v decembri 2024. Minister Tomáš však upozornil, že suma sa zmení. Nepôjde totiž o priemernú výšku dôchodku ku koncu tohto roka, ale o priemernú úroveň starobného dôchodku za celý tento rok, čo predstavuje zhruba 606 eur.

„Rozmýšľali sme nad korektným a objektívnym kritériom a rozhodli sme sa, že kritériom pre výpočet trinásteho dôchodku bude priemerný dôchodok za celý predchádzajúci rok tak, ako pracujeme so mzdami,“ vysvetlil Tomáš s tým, že presná suma bude známa až v januári.

Rezort doplnil, že do zákona pribudne aj poistka, ktorá poberateľom sirotských, invalidných či vdoveckých dôchodkov zabezpečí úroveň vianočnej penzie minimálne v sume 300 eur. Nestane sa tak, že by týmto osobám výška trinástej penzie oproti tomuto roku klesla.

Aktuálne rezort práce rokuje s ministerstvom financií, aby našli prostriedky aspoň na vyplatenie jednorazového paušálneho príspevku, ktorý by poskytli ešte v tomto roku popri trinástom dôchodku. „Pôjde o rovnakú sumu pre všetkých poberateľov dôchodkov,“ avizoval Tomáš.

Zmeny oznámilo ministerstvo práce aj v rámci rodičovského dôchodku, ktorý sa od roka 2024 má poukazovať mesačne. Jeho vyplácanie sa v súčasnej podobe ruší. Keďže samotný rodičovský dôchodok je podľa Tomáša zakotvený v Ústave SR a nemožno ho zrušiť, súčasná vláda jeho aktuálnu podobu nahradí tým, že deti budú môcť prispieť svojim rodičom na dôchodku dvomi percentami z ich daní z príjmov. Táto zmena sa má zaviesť už od 1. januára budúceho roka. Zmenou sa má ušetriť 300 miliónov eur, ktoré majú byť použité na budúcoročné trináste dôchodky.

Výdavky na vyplácanie trinástych dôchodkov v budúcom roku dosiahnu 799 miliónov eur. Suma 310 miliónov eur ide už v súčasnosti na vyplácanie trinástych penzií, ďalších 315 miliónov eur rezort práce ušetrí na zrušení trinástych dôchodkov v súčasnej podobe a sumu 50 miliónov eur našla vo svojom rozpočte Sociálna poisťovňa. Podľa Tomáša tak zostáva nájsť už len 124 miliónov eur.

(pm, sita, tasr)


Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok
Nielen zvolenie predsedu parlamentu je poznačené sporom medzi koaličnými stranami Hlas a SNS. Ďalšou témou je spor o zloženie Rady STVR a osobu nového generálneho riaditeľa telerozhlasu.
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok