Nové zmeny v parkovaní v Košiciach. Vyššie ceny budia vášne

Zmeny v parkovacom systéme v Košiciach by mali prispieť k zlepšeniu dopravnej infraštruktúry. Foto: Mesto Košice

KOŠICE – Mesto Košice pristúpilo k radikálnym zmenám v systéme parkovania, ktoré platia od 1. novembra 2023. Ide o upravené tarify parkovného a zavedenie inovatívnych bonusových kariet.

Zásadnou novinkou je zvýšenie ceny parkovného v najužšom centre mesta na tri eurá za hodinu. „Treba si uvedomiť, že napríklad o svojho času medializovanej výške troch eur za hodinu parkovania rozprávame len v úplne najužšom centre mesta. V širšom centre jednoeurové parkovné platí už bezmála 15 rokov, dokonca v niektorých lacnejších tarifných pásmach dochádza novým VZN paradoxne ešte k zlacneniu,“ povedal Stanislav Takáč, referent právneho a majetkového oddelenia košického magistrátu. Podľa neho má tento prístup motivovať vodičov k využívaniu parkovísk umiestnených v rozumnej vzdialenosti od centra.

Obyvatelia, ktorým nemôže byť vydaná rezidentská karta, budú pri dlhodobom parkovaní v danej lokalite spadať do kategórie abodent, teda s vyššou cenovou reguláciou. Rezidentská karta bude totiž vydávaná výlučne osobám s trvalým pobytom v príslušnej lokalite, jej cena ostáva nezmenená.

Aby sa podporila atraktivita parkovania mimo centra, Košice zavádzajú bonusové karty pre obyvateľov s trvalým pobytom v Košiciach. Tieto karty ponúkajú 25-percentnú zľavu na parkovanie, ktorá sa v kombinácii s mobilnými alebo webovými aplikáciami zvyšuje až na 35 percent. Pozor, zľava z bonusovej karty neplatí na závorových parkoviskách a pri platbe cez službu SMS parking.

Bonusová karta sa dá aktivovať na stránke parking.kosice.sk, alebo osobne v kancelárii prvého kontaktu. Sú potrebné občiansky preukaz a evidenčné číslo vozidla. Karta platí jeden rok a do konca roka 2023 je vydávaná bezplatne, potom za ročný poplatok 5 €.

Infolinka pre občanov. Foto: FB Mesto Košice

Tieto zmeny v parkovacom systéme zohľadňujú podľa mesta potreby obyvateľov, a zároveň prispejú k zlepšeniu dopravnej infraštruktúry Košíc.

Nie všetci však toto vysvetlenie magistrátu zdieľajú. Milan Lesňák, neúspešný kandidát na primátora, kritizuje, že ceny parkovného v Košiciach sa blížia k úrovni cien vo Viedni napriek tomu, že platy v Košiciach ostávajú na slovenskej úrovni.

Aký názor na ceny parkovného v Košiciach máte vy? Vyjadrite sa na FB stránke Košického Štandardu.

novy cennik kosice parkovanie

Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok