Česko schválilo konsolidačný balíček. Slovensko by sa ním mohlo podľa analytikov inšpirovať

V Českej republike v stredu schválili vládny konsolidačný balíček, ktorý má vláde pomôcť zlepšiť stav verejných financií. Podľa analytika Tatra banky Tibora Lörincza by sa ním malo Slovensko inšpirovať.

Petr Fiala. Foto: Facebook Petr Fiala. Foto: Facebook

A to preto, že Česi ku konsolidácii už pristúpili a Slovensko ešte stále nie. Súčasná slovenská vláda zatiaľ len opakuje, že konsolidácia je nevyhnutná, no opatrenia nesmú ohroziť slovenskú ekonomiku a životnú úroveň obyvateľov.

Konkrétny balík opatrení

Každé konsolidačné opatrenie má podľa Lörincza svoje výhody a nevýhody a konkrétny balík opatrení bude vždy do veľkej miery odrážať politické priority. „Aj v českom balíku je viacero vecí, ktoré sa dajú pochváliť alebo kritizovať. Dokonalý balík opatrení neexistuje a dôležité je hlavne to, že balík prešiel a nastavuje lepšie hospodárenie s verejnými financiami v Českej republike,“ konštatoval Lörincz.

Analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák sa domnieva, že konsolidácia v Česku, aj na Slovensku bude musieť byť vzhľadom na potrebný rozsah kombináciou opatrení na príjmovej aj výdavkovej strane.

Dôležitou správou z Českej republiky podľa neho je, že viac než štvrtinu z celkového balíka úspor tvoria opatrenia zamerané na zefektívnenie štátnej správy a môžu byť inšpiráciou aj pre nás.

Zvýšenie daní z nehnuteľností

„Práve hľadanie vnútorných úspor a zvyšovanie efektívnosti je cestou k čo najmenej bolestivej konsolidácii,“ myslí si Horňák. Česko sa tiež pustilo do zvýšenia daní z nehnuteľností, o ktorých sa na Slovensku dlhodobo hovorí ako o veľmi nízkych. Tie podľa analytika môžu predstavovať vyšší príjem pre obce a mestá.

Podľa ekonomických inštitúcií, i viacerých analytikov, združení a zväzov je nevyhnutná konsolidácia verejných financií. Ak by totiž vláda pokračovala s deficitným financovaním, miera verejného dlhu k HDP bude rásť.

Aktuálne sa pohybuje blízko 60-percentnej hranice. Hrozí aj zhoršenie ratingu Slovenska, čo by sa následne mohlo premietnuť vyššími rizikovými prirážkami na štátnych dlhopisoch. Štát si tak bude na kapitálových trhoch požičiavať drahšie.

Udržateľnosť verejných financií

Analytici Národnej banky Slovenska tiež hovoria, že udržateľnosť slovenských verejných financií patrí k najhorším v rámci všetkých členských krajín Európskej únie. Postupná, no nekompromisná konsolidácia je podľa nich nevyhnutná.

Konsolidáciu potrebného rozsahu bude podľa nich nutné uskutočniť na oboch stranách rozpočtu. Teda cez vyššie daňové príjmy a škrtanie výdavkov, pričom štruktúra požadovanej konsolidácie bude závisieť najmä od preferencií novej vlády.

O rozpočtovej konsolidácii nedávno hovoril aj guvernér centrálnej banky Peter Kažimír, niekdajší minister financií ešte za stranu Smer. Myslí si, že budúca konsolidácia bude viac na príjmovej ako výdavkovej strane štátneho rozpočtu.

Úradnícka vláda v čase jej pôsobenia predstavila návrh konsolidačných opatrení, ktorými by sa mohla riadiť nová vláda na to, aby Slovensko smerovalo k nižšej zadlženosti a poklesu deficitu verejných financií. Dokument obsahuje takmer 100 rôznych opatrení v celkovom objeme takmer 10 miliárd eur. Či si z tohto balíčka nová vláda niečo prisvojí, nie je známe. Pred voľbami sa súčasné vládne strany stavali k tomuto návrhu skôr skepticky.

Text pôvodne publikovali na webe agentúry SITA. Vychádza so súhlasom redakcie.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac