Pacienti stratia právo byť zoperovaní včas

Krajci_MZ_4 Marek Krajčí. Foto: Matúš Zajac

Od prvého januára sa mali skončiť časy, keď o termíne operácie rozhodovali známosti a iné dôvody viac ako zdravotný stav. Neskončia sa. O dôvodoch píše bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Ministerka zdravotníctva Dolinková spolu s premiérom Ficom sľúbila, že bude pokračovať v schválenej reforme nemocníc. Za čo jej niektorí nedočkaví politici aj hneď zatlieskali.

RTVS však správne poznamenala, že od nového roka reforma neprinesie žiadne zmeny. Pacienti ale na základe nášho schváleného zákona majú mať od 1. januára 2024 právo byť zoperovaní včas, pri stovkách diagnóz do maximálnej čakacej lehoty, čo im majú garantovať poisťovne.

Máme informácie z ministerstva, že aj toto základné právo pacientov, ktoré som do reformy nemocničnej siete presadil, má byť nateraz zrušené. Tisícky pacientov na Slovensku ročne zomierajú zbytočne, lebo nedostanú zdravotnú starostlivosť včas. Ministerstvo namiesto toho, aby pacientom toto právo prisľúbilo aj v ambulantnej starostlivosti a pokračovalo v tejto reforme, ide rušiť to, čo už bolo pripravené. A na čo mali poisťovne dosť času, aby sa pripravili.

Od januára sa mali skončiť časy, keď o termíne operácii rozhodovali známosti a iné dôvody viac ako zdravotný stav. Mnohí teraz musia na operáciu čakať veľmi dlho, mnohí sa ani nedočkajú. Táto vláda ide starým ľuďom zobrať rodičovský dôchodok, ožobračiť charitatívne organizácie, ktoré pomáhajú aj chorým ľuďom. A teraz ešte aj zobrať chorým občanom právo byť zoperovaný do maximálnej čakacej lehoty, ktorú stanovili odborníci.

Toto je zatiaľ naša vláda sociálnych netvorov.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články