FOTO: V meste si budete môcť natrhať vlastné ovocie

MARTIN – Mnohé mestá sa v súčasnosti snažia priniesť svojim obyvateľom viac zelene a spríjemniť im tak chvíle strávené mimo domova. Výnimkou nie je ani Martin, ktorý svojím projektom Jedlý ostrov plánuje zblížiť človeka s prírodou.

apple-2788662_1280 Ilustračný obrázok. Foto: Pixabay

„Projekt Jedlé ostrovy sa venuje výsadbe malých komunitných ovocných sadov v centrálnych a rekreačných oblastiach slovenských miest a obcí. Tieto ovocné sady nie sú len esteticky príjemné, ale aj funkčné – poskytujú čerstvé ovocie a zároveň slúžia ako miesta pre relaxáciu a vzdelávanie naprieč všetkými generáciami,“ uverejnilo mesto na svojej webovej stránke.

Hlavnými cieľmi projektu má byť hlavne vytváranie spoločných, zelených priestorov, kde sa môžu ľudia stretávať a tráviť voľný čas. Mesto sa v rámci tohto projektu zameria aj na podporu biodiverzity, nakoľko okrem vysádzania nových stromov budú zachované aj staré a krajové odrody. Za celým projektom stojí aj myšlienka zmierniť dopad klimatickej krízy.

Plánovaný sad v časti Priekopa. Foto: mesto Martin

Projekt je na stole mestského úradu už od roku 2021, pričom za jej vznikom stojí mestská samospráva s Útvarom hlavného architekta. Realizácia sa konala 10. novembra v ranných hodinách, kedy dobrovoľníci z celého Martina pomáhali pri sadení nových drevín. Ako súčasť programu boli pre deti k dispozícii rôzne workshopy o sadení a záhradkárčení.