Joe Biden: Keď som ja a prezidentka Harrisová...

Prezident Biden vydal memorandum o zvýšenej ochrane LGBTQ ¾udí Americký prezident Joe Biden rozpráva o právach príslušníkov LGBTQ komunity v Bielom dome vo Washingtone 5. februára 2021. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden nie je v úrade ešte ani dva mesiace a na konto si pripísal ďalší brbt. Svoju viceprezidentku Kamalu Harrisovú počas prejavu nazval prezidentkou. Nejde o prvý taký prípad.

Biden nie je známy ako najlepší verejný rečník. Svoju povesť opäť potvrdil na štvrtkovej tlačovej besede o americkom očkovacom programe, keď Kamalu Harrisovú omylom povýšil na svoju úroveň.

„Je to veľmi dôležité, pretože veríme, že rýchlosť a efektívnosť musí byť vyvážená spravodlivosťou a rovnosťou. Keď som ja a prezidentka Harrisová…,“ hovorí Biden a na sekundu sa zasekne. Následne ďalej pokračuje vo svojej reči.

Pošmyknutie jazyka si okamžite vychutnali užívatelia sociálnych sietí. Okrem poukazovania na jeho časté brbty viacerí pripomenuli, že to nie je prvýkrát, čo Biden „povýšil“ Harrisovú na prezidentku.  

Namiesto tisícov milióny

V utorok 29. decembra 2020 Biden rečnil počas tlačovej besedy na tému krízy COVID-19 v štáte Delaware. Spomenul, že si praje, aby verejnosť mala vieru v očkovanie, a preto v ten deň „novozvolená prezidentka Harrisová dostala z rovnakého dôvodu svoju vakcínu“.

Vzhľadom na Bidenov pokročilý vek sa už dlhšie hovorí o možnosti, že nedovládne a prezidentskú funkciu prevezme Harrisová. Ešte pred voľbami vydala agentúra Rasmussen reports prieskum, podľa ktorého viac ako polovica respondentov neverila, že sa Biden dožije konca prípadného prezidentského obdobia.

Časté pošmyknutia jazyka zasa otvárajú nielen u odporcov otázky ohľadom Bidenovho duševného stavu. Počas ceremoniálu zo začiatku marca si napríklad nevedel spomenúť na meno svojho ministra obrany Lloyda Austina, hoci ho vyslovil len chvíľu predtým.

„Chcel by som poďakovať minis… tomu, tomu bývalému generálovi, ja mu stále hovorím generál, ale môjmu, môjmu… tomu chlapíkovi, čo to tam riadi,“ hovoril kostrbato prezident.

Teraz už 78-ročný prezident USA tiež má na konte vyjadrenia o tom, ako v USA umrelo v dôsledku koronavírusu 200 miliónov ľudí.

Na inom mieste zasa rozprával o 120 miliónoch mŕtvych Američanov v dôsledku pandémie. V tomto prípade sa však opravil a dodal, že mal na mysli 120-tisíc. Vo februári minulého roku konštatoval, že v dôsledku zločinov so zbraňami zomrelo v USA od roku 2007 150 miliónov ľudí.


Ďalšie články