V tuneli je to jeden na jedného. Ako funguje podzemný labyrint v Gaze

Pásmo Gazy má všetky strastiplné nástrahy, ktoré sa vojaci naučili očakávať od mestských vojen: výškové útoky zo zálohy, zúžené zorné pole a všade navôkol zraniteľní civilisti, ktorí sa nemajú kde ukryť. Reportáž New York Times popisuje špecifický systém, o ktorom sa veľa hovorí, ale málokto ho videl na vlastné oči.

Snímka obrazovky 2023-11-10 o 20.35.23 Vstup do podzemného tunelu v suteréne budovy (ilustrácia). Zdroj: Marco Hernandez/New York Times

Ale ako sa izraelské pozemné sily posúvajú v Gaze vpred, väčšie nebezpečenstvo sa môže objaviť pod ich nohami.

Bojovníci Hamasu, ktorí minulý mesiac zaútočili na Izrael, vybudovali labyrint skrytých tunelov, o ktorých sa predpokladá, že sa tiahnu cez väčšinu, ak nie celé územie Gazy, ktoré majú pod kontrolou.

Časť systému podzemných tunelov (ilustrácia). Zdroj: Marco Hernandez/New York Times

A nie sú to len obyčajné tunely.

Tieto chodby, ktoré sa tiahnu pod husto obývanými oblasťami, umožňujú bojovníkom pohybovať sa bez toho, aby ich videli nepriatelia. Podľa výskumníkov sa v nich nachádzajú aj bunkre na uskladnenie zbraní, potravín a vody a dokonca aj veliteľské centrá a tunely dostatočne široké na to, aby sa do nich zmestili vozidlá.

Obyčajne vyzerajúce dvere a poklopy slúžia ako maskované prístupové body, ktoré umožňujú bojovníkom Hamasu vyraziť na misie a potom sa vytratiť z dohľadu.

Nikto zvonka nemá presnú mapu siete a len málo Izraelčanov ju videlo na vlastné oči.

Fotografie, videá a správy od ľudí, ktorí boli v tuneloch, však naznačujú základné obrysy systému a spôsob jeho využívania. Zdrojový materiál zahŕňa fotografie, ktoré vnútri chodieb urobili novinári, správy od výskumníkov, ktorí tunely študujú, a podrobnosti o sieti tunelov, ktoré sa objavili od izraelských síl pri ich invázii do Gazy v roku 2014.

Taktické tunely

Tieto betónom vystužené konštrukcie sú viac ako len tranzitné potrubie. Slúžia ako kryty proti útokom, plánovacie miestnosti, muničné sklady a priestory pre rukojemníkov.

Komory. Niektoré miestnosti slúžia ako veliteľské centrá. V iných sa skladuje vybavenie alebo, ako v posledných týždňoch, rukojemníci (ilustrácia). Zdroj: Marco Hernandez/New York Times

Likvidácia tunelov je kľúčovou súčasťou izraelského cieľa zlikvidovať vedenie Hamasu po útoku zo 7. októbra.

Na tento účel budú musieť izraelské sily nájsť vchody, ktoré sú často ukryté v pivniciach civilných budov a vedú do betónom obložených tunelov. Podľa odborníkov sú zvyčajne len dva metre vysoké a meter široké, čo núti bojovníkov pohybovať sa v nich po jednom.

Jedna 85-ročná Izraelčanka, ktorú po únose 7. októbra 17 dní držali ako rukojemníčku v tuneloch, opísala, že ju viedli pavučinou“ mokrých a vlhkých tunelov. Nakoniec sa dostala do veľkej haly, kde boli podľa jej slov zadržiavané ďalšie dva tucty rukojemníkov.

Predpokladá sa, že Hamas stále zadržiava viac ako 200 izraelských rukojemníkov a mnohí z nich sa pravdepodobne nachádzajú práve v tuneloch, ktoré chce Izrael zničiť. Premiér Benjamin Netanjahu povedal, že ich návrat domov je jedným z dvoch hlavných cieľov invázie, pričom druhým cieľom je „zničiť Hamas“.

Tunely, v ktorých sa ukrývajú bojovníci a vybavenie Hamasu, nie sú jedinými skrytými chodbami v Gaze.

Po tom, ako sa Hamas dostal v roku 2007 k moci a Izrael sprísnil blokádu územia, pod hranicou medzi Gazou a Egyptom vyrástla rozsiahla sieť pašeráckych tunelov. Tieto tunely sa používajú na obchádzanie blokády a umožňujú dovoz širokej škály tovaru od zbraní a elektronického vybavenia až po stavebný materiál a palivo.

Egyptské orgány vyvinuli rozsiahle úsilie na zničenie týchto pašeráckych trás vrátane čerpania morskej vody na zaplavenie siete a zrútenie mnohých tunelov. Predpokladá sa však, že niektoré pašerácke tunely sú stále v prevádzke.

Pašerácke tunely

Tieto stavby boli zdokumentované v oblasti mesta Rafah, odkiaľ sa z Egypta do Gazy dovážajú všetky druhy tovaru a výrobkov.

Viacero úrovní a ich nenápadné rozširovanie

V určitých častiach Rafahu je podľa výpovedí niektorých robotníkov toľko tunelov, že niektoré sa križujú v rôznych hĺbkach. Tunely sú kopané v tichosti. Pri kopaní tunela malými nástrojmi je ťažšie odhaliť jeho rozširovanie.

Viacero úrovní tunelov (ilustrácia). Zdroj: Marco Hernandez/New York Times

Hoci izraelská armáda svojou veľkosťou aj vybavením výrazne prevyšuje Hamas, bojovať proti nepriateľovi s vlastnou sieťou tunelov je veľmi riskantné.

John W. Spencer, ktorý študuje mestské vojny na Inštitúte modernej vojny Vojenskej akadémie USA, ich opisuje skôr ako „boj pod morom než na povrchu alebo vnútri budovy“.

„Nič z toho, čo sa používa na povrchu, nefunguje,“ povedal nedávno v podcaste Modern Warfare Project. „Musíte mať špecializované vybavenie na dýchanie, videnie, navigáciu, komunikáciu a nasadenie smrtiacich prostriedkov, najmä na streľbu.“

Jedným z hlavných nebezpečenstiev pri vstupe do tunelov je podľa odborníkov to, že Hamas zablokoval vstupy výbušninami.

„Vo chvíli, keď si uvedomia, že Izraelčania vstúpili do tunelov, jednoducho stlačia tlačidlo a celé sa to na nich môže zrútiť,“ povedal Ahron Bregman, pedagóg na King’s College London, ktorý sa špecializuje na arabsko-izraelský konflikt.

Problematika znefunkčnenia tunelov

Nebezpečenstvo sa nekončí po odhalení tunela.

Izraelské sily pravdepodobne nebudú schopné zničiť celú sieť tunelov.

„Je jednoducho príliš veľká a nemá zmysel ju celú likvidovať,“ povedal doktor Bregman. Namiesto toho sa zamerajú na zablokovanie vstupov do tunelov, pravdepodobne tým, že požiadajú o letecké útoky, alebo ich ženisti zničia pomocou výbušnín.

Takisto je nepravdepodobné, že by svoj boj preniesli do podzemia – okrem prípadov, keď dospejú k záveru, že nemajú inú možnosť.

Skryté vchody

Mnohé vchody sú ukryté v pivniciach budov, ale aj tie, ktoré sú situované vo vonkajšom prostredí, je veľmi ťažké odhaliť. Jediný spôsob, ako ich nájsť, je poslať vojakov, aby pešo prehľadali oblasti.

Vstup do tunela (ilustrácia). Zdroj: Marco Hernandez/New York Times

Nástražné výbušné systémy

Vchody sú často vybavené diaľkovo ovládanými bombami alebo výbušninami s nástražnými drôtmi.

Nástražné výbušné systémy (ilustrácia). Zdroj: Marco Hernandez/New York Times

Prepadnutia

Viaceré vchody a rozvetvené chodby umožňujú bojovníkom Hamasu vyčkávať a potom prekvapivo zaútočiť na nepriateľské sily.

Prepadnutia (ilustrácia). Zdroj: Marco Hernandez/New York Times

Alternatívne vstupy

Ak sa izraelským silám podarí vyradiť tunel z prevádzky pomocou náletov alebo pozemných výbušnín, Hamas môže rýchlo vyhĺbiť ďalšie vstupy, čím zabezpečí, že daný priechod zostane funkčný.

Alternatívne vstupy (ilustrácia). Zdroj: Marco Hernandez/New York Times

Vstúpením do tunelov by izraelské sily prišli o svoje výhody, povedal Dr. Bregman. V súčasnosti Izraelčania postupujú s masou vojakov, tankov a vrtuľníkov.

„Vo chvíli, keď sa dostanete do tunela, je to jeden proti jednému,“ povedal.

Článok pôvodne vyšiel v denníku New York Times. Všetky práva vyhradené.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac