Ai Pin bojuje proti veľkým displejom integráciou umelej inteligencie. Revolúciu to však neznamená

Debutný produkt spoločnosti Humane, zariadenie Ai Pin. Foto: hu.ma.ne Debutný produkt spoločnosti Humane, zariadenie Ai Pin. Foto: hu.ma.ne

Novovzniknutá firma Humane, za ktorou stoja dvaja bývalí zamestnanci Apple, predstavila pozoruhodné zariadenie. Produkt Ai Pin má dokázať, že časté sledovanie displeja smartfónu bude zbytočné.

Minimalistické spracovanie má potenciál učarovať používateľom, ktorí sa nestotožňujú s trendom narastajúcich displejov na smartfónoch. Ten sa ani po rokoch nezastavil a kompaktné zariadenia sa stali ohrozeným druhom.

Na druhej strane, komplexná integrácia umelej inteligencie, ktorej skratka sa dostala aj do názvu debutného produktu novej spoločnosti, dokáže osloviť fanúšikov nových technológií.

Nosí sa na odeve, ovláda sa gestami

Používanie Ai Pin predpokladá pripnutie na odev magnetom, ktorý funguje ako vymeniteľná batéria. Zariadenie disponuje fotoaparátom, laserovým projektorom, reproduktorom či mikrofónom. Chýba mu však displej.

Ovládanie zabezpečuje kombinácia gest a hlasových príkazov. Gestá možno použiť na dotykovej ploche. Rôzne kombinácie znamenajú spustenie rôznych funkcií.

Laserový projektor slúži na premietanie jednoduchých miniaplikácií priamo na dlaň používateľa. Môže si prezrieť aktuálne prehrávanú hudbu alebo nadiktovaný koncept textovej správy.

Chod Ai Pinu zaisťuje procesor Qualcomm Snapdragon. Umelú inteligenciu ChatGPT poskytuje spoločnosť OpenAI, ktorej šéf Sam Altrman investoval do firmy Humane.

Integrovaný fotoaparát dokáže okrem zvečnenia spomienok pomáhať AI identifikovať predmety, ktoré sa pred ním ocitnú. Pri cestovaní dokáže prísť vhod preklad viet do miestneho jazyka, čo výrazne uľahčí orientáciu medzi ľuďmi v neznámom prostredí.

Revolúcia na spôsob iPhone sa nekoná

Hoci predstavenie Ai Pin môže vzbudiť nádej na revolúciu vo svete smartfónu, táto sa javí ako málo pravdepodobná.

Zvrátiť trendy sa v minulosti pokúsil napríklad Andy Rubin, a to hneď dvakrát. Prvý pokus, modulárny smartfón Essential Phone, nenaplnil očakávania vyvolané prestreleným marketingom.

Druhýkrát chcel Rubin predstaviť nevídaný koncept v podobe Projectu GEM. Revolučný projekt neustál predošlé odhalenia o Rubinovom škandále, takže nikdy neuzrel svetlo sveta.

Integrácia umelej inteligencie so sebou nevyhnutne viaže riziká spojené s jej používaním. Už demonštračné videá spoluzakladateľa Imrana Chaudhrima poukázali na drobné pochybenia, ktorých sa Ai dopúšťa.

Nakoniec netreba zabudnúť, že Ai Pin predstavuje produkt prvej generácie, čo sa ukazuje ako nevýhoda, pretože mnohé funkcie nedokážu byť v predprodukčnej fáze testovania preverené tak, ako ich preverí používanie zákazníkmi.

Ai Pin od spoločnosti Humane pôjde do predaja s cenovkou 699 amerických dolárov, teda niečo vyše 650 eur. S používaním sa ďalej viaže mesačné predplatné 24 dolárov za pripojenie k mobilnej sieti. Možnosť predobjednávok sa otvára 16. novembra.


Ďalšie články