Život ľudí bez domova je s príchodom nižších teplôt ešte náročnejší

BRATISLAVA – Po najteplejšom októbri v našej histórii to už v novembri vyzerá na skutočné ochladenie. Pre bežného človeka to znamená asi toľko, že si pustí kúrenie a von sa teplejšie oblečie. Čo však prináša ochladenie do života ľudí bez domova? A ako je mesto pripravené pomôcť im?

nocľaháreň Depaul Nocľahárne sa stávajú s ochladením pre ľudí bez domova kľúčovými. Foto: Depaul

Život ľudí bez domova sa výrazne komplikuje s príchodom chladnejších dní. Každoročne si počasie vyberá aj tú najvyššiu daň na životoch týchto ľudí. Nízkoprahové nocľahárne, ktoré fungujú celoročne, naberajú na význame výraznejšie práve s ochladením.

V súčasnosti fungujú na území Bratislavy tri nocľahárne. Najväčšou je Nocľaháreň sv. Vincenta Depaul, ktorá má kapacitu 200 miest. Ďalšie dve nocľahárne zriaďuje OZ Domov pre každého a ich kapacity sú 85 a 40 klientov.

Zima si ale bude vyžadovať pravdepodobne navyšovanie kapacít, keďže dopyt po miestach s ochladzovaním stúpa. „Zima vždy prináša nárast. Myšlienka našej služby vznikla aj z toho dôvodu, že pred šestnástimi rokmi na ulici zmrzlo 20 osôb. V prípade núdze vieme navýšiť kapacitu o ďalších 20 miest,“ povedala pre Bratislavský Štandard pracovníčka Nocľahárne Depaul Agápia Tuchyňová.

Nocľaháreň sv. Vincenta Depaul

Nocľahárne predstavujú často jediné útočisko ľuďom bez domova počas chladných nocí. Ich základným princípom je bezpodmienečné prijatie týchto ľudí, keďže prioritou je ochrana človeka. Prekážkou prichýlenia teda nie je ani tak to, ak je dotyčný pod vplyvom alkoholu alebo iných omamných látok. Tieto látky však nesmú požívať priamo v nocľahárni.

Na mieste je tak otázka, či nie sú tieto nocľahárne dejiskom častých konfliktov plynúcich z takéhoto stavu. „Nie vždy je alkohol alebo omamné drogy dôvodom agresívneho správania. Sú to ľudia, ktorí si prinášajú rôzne prežívania z dňa a nedorozumenia medzi sebou. Čiže môže sa stať, že vznikne konflikt. Boli by sme veľkí idealisti, ak by sme tvrdili opak. Pri počte 200 osôb nemôžeme očakávať, že vždy sa každý bude na seba len usmievať. Avšak tých konfliktov nebýva veľa a ani nebývajú často. Konflikty nie sú na každodennej báze, mnohokrát títo ľudia prinášajú veselú, dobrú náladu, viac ako my sami,“ vysvetlila Tuchyňová.

Nocľaháreň poskytuje klientom aj sociálne poradenstvo, stravu a základnú hygienu. Práve toto miesto môže byť odrazovým mostíkom za lepšou budúcnosťou. Ak má klient záujem, tak mu pracovníci pomôžu s vybavením dokladov, lekára aj s hľadaním prípadnej brigády. Ďalšie jeho kroky potom môžu smerovať do útulku a v prípade tých štastnejších koncov až k nájomnému bývaniu.

Protokol o zimnom režime

Mesto v súčasnosti pripravuje v spolupráci s mestskou políciou a mimovládnymi organizáciami zimný protokol. Momentálne prebiehajú jeho finálne úpravy. Zavedený do praxe má byť od 15. decembra.

„Súčasťou Protokolu bude zvýšená spolupráca všetkých aktérov, pravidelné stretnutia ohľadom aktuálnej situácie vonku v teréne, výdaj zimného oblečenia (rukavice, ponožky, ale aj spacáky a podobne). Súčasťou zimného protokolu budú aj nočné prevozy, to znamená, že v prípade, ak kolegyne a kolegovia z mestskej polície alebo terénni sociálni pracovníci z mimovládnych organizácií zistia počas mapovania terénu, že nejaký človek v ohrození života prespáva na ulici, ponúknu mu prevoz do nocľahárne. V prípade ak bude súhlasiť, kontaktujú túto službu a prostredníctvom nej bude konkrétny človek následne prevezený do nocľahárne,“ ozrejmil nám plánované kroky mesta jeho hovorca Martin Bubla.

SOS linka pomoci

Ak občania nájdu človeka bez domova, ktorý potrebuje pomoc a nevedia, kam sa majú obrátiť, tak môžu využiť SOS linku na pomoc ľuďom bez domova – 0949 655 555, ktorú prevádzkuje OZ Vagus. Možno práve váš telefonát pomôže zaradiť do systému človeka, ktorého ešte nemajú podchyteného a dalo by sa mu pomôcť.

V prípade záujmu na nej poskytnú aj informácie o možnostiach pomoci, ako je darovanie jedla, šatstva, spacích vakov, topánok a podobne. Linka je dostupná od pondelka do piatku od 9:00 do 21:00 a v sobotu od 17:00 do 21:00. Ak je človek v ohrození života, tak treba volať urýchlene záchrannú zdravotnú službu na linke 155.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac