Smer neuspel s trestným oznámením za darovanie migov Ukrajine. Polícia ho zmietla zo stola

Fico Robert Fico. Foto: Pavol Zachar/TASR

Polícia odmietla trestné oznámenie Smeru pre darovanie slovenských bojových lietadiel MiG-29 Ukrajine. Dôvod nateraz nie je známy. Člen strany Roberta Fica už voči rozhodnutiu podal sťažnosť.

Polícia odmietla trestné oznámenie Smeru v súvislosti s darovaním stíhačiek MiG-29 Ukrajine. Vyšetrovateľka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) o zamietnutí rozhodla ešte 12. októbra. V utorok o tom informoval spravodajský web Aktuality.

„Vec bola odmietnutá, je podaná sťažnosť, o ktorej zatiaľ nebolo rozhodnuté,“ povedala pre portál hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Polícia však odmietla poskytnúť zdôvodnenie svojho kroku.

Rozhodnutie na sociálnej sieti kritizoval kandidát Smeru Richard Glück, ktorý trestné oznámenie za Smer svojho času podal. Podľa jeho mienky ide o „škandalózne upratovanie“ na ministerstve vnútra, pretože vo veci nebol vypočutý bývalý minister obrany Jaroslav Naď, ani bývalý predseda vlády Eduard Heger. Glück voči rozhodnutiu podal sťažnosť.

Stíhačky odovzdala Hegerova vláda

O dodaní slovenských bojových lietadiel rozhodla ešte vláda Eduarda Hegera na rokovaní vlády v polovici marca tohto roka.

Podľa lídra Smeru tým spáchala trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa a porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Odovzdanie lietadiel nazval aj sabotážou.

„Občania musia vedieť, že vláda v demisii a prezidentka vystavujú Slovenskú republiku obrovskému ohrozeniu. Sám som zvedavý, aké prídu reakcie Ruskej federácie na tento otvorený akt nepriateľstva voči Ruskej federácii,“ vravel v tom čase Fico.

Analýza bola podľa niektorých expertov sporná

Keďže Hegerov kabinet v čase rozhodnutia nemal dôveru Národnej rady SR, objavili sa viaceré otázky o možnej protiústavnosti tohto kroku, keďže vláda v demisii v zmysle najvyššieho právneho predpisu nemôže rozhodovať o zásadných otázkach zahraničnej politiky.

Profesor ústavného práva Tomáš Ľalík v analýze uverejnenej na Štandarde uviedol, že právna analýza, ktorou argumentovalo vtedajšie vedenie ministerstva obrany, v skutočnosti žiadnou právnou analýzou nie je a v podstate poslúžila len ako zastierací manéver skutočného zámeru vlády darovať stíhačky za akúkoľvek cenu.

Skutočne šlo o šrot?

Podľa leteckého inžiniera, podplukovníka v zálohe a autora knihy Obsluhoval som MiG-y Vladimíra Koláčka nebol správny ani argument vlády, že stíhačky už nikdy nebudeme vedieť použiť pre nevyhovujúci technický stav. Expert v rozhovore pre portál Start It Up uviedol, že v prípade ohrozenia by tieto stroje boli funkčné.

Štandard tiež v marci upozornil na to, že americké bojové vrtuľníky AH-1Z Viper, ktoré máme dostať so zľavou prisľúbenou zo strany USA ako odplatu za migy pre Ukrajinu, ani len nie sú zahrnuté v strategickom dokumente o rozvoji armády, ktorý vlani schválil vtedajší minister Jaroslav Naď. Rezort teda o ich zaobstaraní vôbec neuvažoval. Navyše majú extrémne drahú údržbu.

Slovenské nebo chránia spojenci

Podľa interného dokumentu rezortu, ktorý má Štandard k dispozícii, americké stíhačky F-16, ktoré majú nahradiť darované migy, nebudú na Slovensku ani v roku 2024. Kompetentní na ministerstve obrany podľa dokumentu vážne pochybovali, že Slovensko dokáže do budúceho roka pripraviť leteckú základňu Sliač na ich prijatie.

Slovenské nebo v dlhej časovej medzere medzi darovaním migov a dodaním stíhačiek F-16 na základe spoločnej deklarácie chránia a budú chrániť vzdušné sily okolitých krajín Česka, Poľska a Maďarska.


Ďalšie články