Prezidentský salónik či sklad garderób v SND? Noc divadiel otvára zákulisie

BRATISLAVA – V poradí už 14. ročník celoslovenskej Noci divadiel sa blíži a ponúka návštevníkom možnosť nahliadnuť takpovediac do kuchyne kultúry, ktorá býva v priebehu roka pre divákov uzavretá. Čo pre vás tento ročník „uvarili“?

noc divadiel vizuál Autorom hravého vizuálu podujatia je grafický dizajnér Dušan Poličšák. Foto: Noc divadiel

Sen noci divadelnej. Tak znie motto tohtoročného podujatia. Hravé, nápadité. S jasným odkazom na ikonu divadla Williama Shakespeara. Až 58 divadiel a iných kultúrnych inštitúcií v tridsiatich mestách a obciach Slovenska v piatok bude žiť divadlom.

„Práve v divadelnom priestore môžeme snívať celkom bdelo, jedinečne, v niečom neprenosne, ale zároveň všetci v jeden okamih spolu. Príbehy Noci divadiel budú pestré, ale v jeden deň v rôznych kútoch Slovenska nás všetkých, ktorí tieto príbehy budeme na javiskách či v hľadiskách prežívať, spojí divadelný zážitok,“ vysvetlila riaditeľka Divadelného ústavu Vladislava Fekete.

Prehliadka Noc divadiel v historickej budove SND

Historická budova SND v čase od 19:00 do cca 21:00

SND si pre svojich návštevníkov pripravilo špeciálnu komentovanú prehliadku. Poodhaliť tajomstvá, históriu a premeny, ktorými budova počas svojej viac než 100-ročnej existencie prešla pomôže návštevníkom sprievodca Ludvig Bagin.

Počas prehliadky, ktorá začína pri fontáne o 19:00 nahliadnete napríklad do prezidentského salónika, lóže či 1. balkóna. Pred zrakmi verejnosti však nezostane skryté ani zákulisie. Šatne, orchestrisko, sklad kulís, garderób alebo žehliareň tiež pootvoria dvere a umožnia spoznať divadlo z trochu inej perspektívy. Na prehliadku si treba vyčleniť dve hodiny času.

Generácia Z: Krása nevídaná

Divadlo Pavla Országha Hviezdoslava o 20:00

Réžia: Zuzana Fialová, účinkujú: Mária Schumerová, Annamária Janeková, Romana Ondrejkovičová, Vivien Kvasnicová, Ema Šútovcová

Predstavenie sa venuje téme krásy a „ťarchy“, ktorá z nej plynie. Mýtus krásy ako sociálny konštrukt odmalička dievčatám hovorí, ako by mali vyzerať a aké by mali byť, aby naplnili očakávania rodiny aj spoločnosti. Krása je v tomto zmysle akousi zvieracou kazajkou, ktorá ženám presne inštruuje ako byť dobrou dcérou, manželkou, matkou, milenkou, kresťankou, občiankou…

S krásou súvisí aj mladosť. Je to prvok, na ktorý je veľmi kladený dôraz, hoci starnutie je proces nezvratný a konštantná mladosť je nedosiahnuteľná. V súčasnosti do toho vstupujú sociálne siete, ktoré vnímanie krásy a mladosti ešte väčšmi vyostrili, čoho následkom môžu byť až úzkosti a depresie. Ako si udržať zdravé sebavedomie a nepodľahnúť nezmyselnému tlaku doby?

Výstup

Divadlo Nová scéna o 19:30

Réžia: Svetozár Sprušanský, účinkujú: Marcel Ochránek, Pavol Plevčík a Martin Kaprálik

Traja kamaráti sa chystajú na túru, kde na pozadí ostrých zákrut, šmykľavých chodníkov a strmých zrázov musia zdolať ešte náročnejšiu výzvu, ktorou je kríza stredného veku. Horský výstup na počesť zosnulého kamaráta sa stáva dejiskom rekapitulácie vlastných životov. S nadhľadom, vtipom a často aj sebairóniou rozoberajú témy vzťahov, očakávaní do budúcna a obáv. Komediálne spracovanie večnej témy, ktorou je starnutie, vyznieva ako príjemná úsmevná oddychovka, ktorá však núti zamyslieť sa. Po predstavení čaká návštevníkov autogramiáda.

Slučka pre dvoch

Tatro Colorato – Františkánske námestie 2 o 20:30

Autor: Ivan Bukovčan, účinkujú: Fanni Hostomská, Peter Kiss, Kristóf Melecsky

Predstava, že sa skrývate 5 a pol roka na povale svojho domu, je dosť desivá. Hlavný hrdina Adam má s tým svoju skúsenosť. Skrýva sa pred zodpovednosťou za svoje činy a do kontaktu prichádza len so svojou ženou. Tragifraška Slučka pre dvoch sa venuje téme sociálnej izolácie a manipulácie vo vzťahoch. Náročné situácie sú skúškou ľudských vzťahov, ktoré môžu obstáť rôzne, no do slučky sa zmestí iba jeden. Ibaže by nie…

Počas tohto predstavenia môžete podporiť aj nadáciu Ďakujem, ktorá zabezpečuje deťom s onkologickými ochoreniami vstupy na rôzne zábavné podujatia (ZOO, zábavné parky, jaskyne…). Tieto deti sú aj ilustrátormi knihy Usmej sa, ktorá je súborom pekných myšlienok od rôznych významných osobností našej kultúrnej scény (Adela Vincezová, Daniel Hevier, Tomáš Maštalír…). Knihu je po predstavení možné si zakúpiť.

100 hodín do zatmenia

Cirkevné konzervatórium Bratislava, Divadelné štúdio 113 o 17:00

Autor: Jana Kákošová, účinkujú: 5. ročník hudobno-dramatického umenia

Predstavenie nás vracia do čias nacistického Nemecka posadnutého ideálom árijskej rasy. Program Lebensborn, ktorý mal produkovať ideálnych príslušníkov rasy, spojil osudy štyroch mladých žien. Dej sa odohráva v jednej izbe, ktorá je dejiskom a zrkadlom neľudského programu, kde sa ženy stávajú nástrojom plodenia a ich život stráca individuálny rozmer.

Kompletný program podujatia nájdete tu.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac