Kam s rodinou cez predĺžený víkend? 7 zaujímavých miest na výlet v Košickom kraji

KOŠICE – Predĺžený víkend je ideálny čas na objavovanie skrytých pokladov Košického kraja. Pripravili sme pre vás výber 7 miest, ktoré ponúkajú perfektnú kombináciu prírody, histórie a zábavy. Od tajomných lesov po idylické rybníky – tieto destinácie sú ideálne na nezabudnuteľné rodinné výlety a dobrodružstvá. Vyberte sa na cestu plnú objavov a nechajte sa inšpirovať krásami, ktoré skrýva tento kút Slovenska.

morske oko na jesen Objavujte krásy Košického kraja na jeseň spolu s rodinou. Foto: Peter Bendl

Zážitkový chodník v Rejdovej Vstúpte do sveta, kde sa príroda a zábava spájajú do dokonalej harmónie. Tento 3 km dlhý chodník situovaný v srdci horného Gemera je prístupný z hlavnej cesty pri vstupe do obce Rejdová. Po zaparkovaní za miestnym amfiteátrom sa ocitnete na začiatku trasy, ktorá vás prevedie cez 11 stanovíšť plných zábavy a poznania. Pozorujte domáce zvieratá, oddýchnite si na hojdačke s panoramatickým výhľadom a nechajte deti užiť si šmýkačku uprostred lesa. Chodník vedie aj popri miestnych atrakciách ako múzeum ľudovej kultúry, remeselnícka dielňa, či evanjelický kostol.

Figová jama v Iliašovciach Rozprestiera sa v záhradách barokového letohrádku Sans Souci, Figová jama je mesto v miniatúre pre milovníkov botaniky. Cesta sem vedie cez malebné dedinky a zelené polia, čím sa každý výlet mení na príbeh. V okolí si môžete vychutnať aj lokálnu gastronómiu a preskúmať bohatú históriu tohto miesta.

Areál letohrádku Sans Souci v Iliašovciach po novom dopĺňa dielo Figová jama od Martina Piačeka a Mateja Gavulu. Foto: Filip Med

Minerálny prameň Forrás v Ladmovciach Pre tých, ktorí hľadajú relax a uzdravenie, je minerálny prameň Forrás pri rieke Bodrog ideálne miesto. Po prechádzke po malebných brehoch Bodrogu sa môžete osviežiť liečivou vodou prameňa, ktorý je známy svojimi terapeutickými účinkami. Okolie ponúka piknikové miesta a je ideálne pre pokojné rodinné chvíle.

Prameň Forrás pomáha pri chorobách tráviaceho ústrojenstva. Foto: Jozef Mareček

Morské oko Toto idylické jazero, obklopené hustými lesmi, leží pod Sninským kameňom. Je ako vystrihnuté z rozprávky. Prístup k nemu je možný rôznymi turistickými chodníkmi, ktoré ponúkajú nádherné výhľady a možnosť stretnutia s divou prírodou.

Kaštieľ Rákóczi v Borši Tento renesančný kaštieľ s parkom je skutočný klenot pre milovníkov histórie, bol totiž postavený na mieste pôvodného stredovekého hradu. Ponúka návštevníkom nielen pohľad do bohatej minulosti, ale aj možnosť prežiť príjemné chvíle v jeho okolí. Cyklistov potešia cyklotrasy južného Zemplína, pričom Zemplínska cyklomagistrála prechádza priamo cez Boršu.

Kaštieľ v Borši je známy ako rodisko významného vodcu protihabsburgských povstaní z rokov 1703 až 1711, Františka Rákócziho II. Foto: borsikastely.eu

Náš tip

Hrad Rákóczi v Maďarsku Len 17 km od Borše sa v meste Sárospatak nachádza jeden z najslávnejších hradov v Maďarsku – Hrad Rákóczi. Tento hrad s bohatou históriou spojenou s rodinou Rákóczi je dnes domovom múzea s mnohými expozíciami. Je prístupný autom, na bicykli a v blízkej budúcnosti aj po vode.

Hrad Rákóczi v susednom Maďarsku ponúka program na celodenný výlet. Foto: unsplash.com

Perínske rybníky z výšky Na okraji Košíc sa rozprestiera pravá oáza pokojnej prírody – Perínske rybníky. Ak hľadáte miesto, kde by ste mohli relaxovať a zároveň zažiť niečo nezvyčajné, navštívte vyhliadkovú vežu, ktorá vám poskytne pohľad na rybníky z vtáčej perspektívy. Prístup k nim je jednoduchý, s parkovaním priamo v blízkosti. Toto miesto je ideálne na rodinný piknik, pozorovanie vtákov, alebo len na pokojnú prechádzku v srdci prírody. V okolí nájdete aj množstvo príležitostí na cykloturistiku a iné outdoorové aktivity.

Rozhľadňa Čerešenka Vyberte sa do Rozhanoviec, kde nájdete rozhľadňu Čerešenku s neopakovateľným výhľadom na okolie. Cesta k nej je plná príležitostí na pozorovanie miestnej fauny a flóry. Po návrate môžete navštíviť miestne reštaurácie a ochutnať tradičné slovenské jedlá.

Rozhľadňa Čerešenka ponúka nádherné výhľady na Slanské vrchy a okolie. Foto: keturist.sk

Každý z týchto výletov predstavuje jedinečnú príležitosť na spoznávanie prírodných a kultúrnych krás Košického kraja. Nech si vyberiete akúkoľvek z týchto destinácií, ste na ceste k nezabudnuteľným rodinným spomienkam.

(krajsveta.sk)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok