Nové dôchodky Erika Tomáša poškodia veľké skupiny dôchodcov vrátane mnohých, ktorí majú dve deti. Pozrite si výpočty Jozefa Mihála

22profimedia-0809832314 Foto: Profimedia.sk

„A teraz sa vám otvoria oči, ako to súdruhovia vymysleli,“ začína svoj status exminister práce a odborník na dane Jozef Mihál. Reflektuje tak rezonujúcu tému nových 13. dôchodkov a dosah zmien, ktoré sa dotknú aj tých rodičovských. Nadšené nie sú ani neziskovky, práve naopak. Novinky odprezentoval pred niekoľkými dňami minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas).

Na otázku, ktorému starobnému dôchodcovi nový trinásty dôchodok pomôže, a kto, naopak, dostane v roku 2024 menej, expert odpovedá prostredníctvom prehľadnej tabuľky.

Výsledky prepočtov naozaj provokujú. Po zmene, ktorú pripravuje minister Tomáš a ktorá do systému prináša ďalšie stovky miliónov eur, prerobí väčšina tých, ktorí ho udržujú v chode – rodičov na dôchodku s tromi a viac deťmi. Prekvapujúce je, že na ministrovi Tomášovi budú prerábať už mnohí rodičia s dvomi deťmi. Stačí, že majú nižší dôchodok, prípadne ich dve deti nižší príjem, z ktorého odvodov posielajú časť svojim rodičom.

Naopak, polepšia si dôchodcovia, ktorí majú už dnes vysoké dôchodky a nemajú deti, prípadne majú jedno dieťa, alebo kombináciu vysokého dôchodku a dvoch detí.

Minister Tomáš svojím návrhom v podstate tvrdo potrestá tých, ktorí financujú celý systém dôchodkov na Slovensku. A odmení tých, ktorí majú už dnes najvyššie dôchodky a nemajú deti. To sú najväčší víťazi Tomášovej „reformy“.

Viac skupín dôchodcov si pohorší

Penzisti v zelených číslach vyhrali, v červených sa ocitli tí, ktorí dostanú oproti súčasnému stavu menej. A tých je viac. A opomenúť sa nedá ani to, že z celej schémy vyplýva, že čím menej detí, tým lepšie, a platí aj to, že čím vyšší dôchodok poberateľ má, tým viac mu nový systém prilepší.

Priemerná mzda na Slovensku sa pohybuje na úrovni 1 304 eur. Vypracovaná tabuľka pracuje so štyrmi hrubými príjmami – 800, 1 000, 1 200 a 1 500 eur. Odporúča nahliadnuť práve na tú, ktorá najlepšie zodpovedá mesačnému príjmu pracujúceho dieťaťa. V prípade samostatne zárobkovo činných osôb je dôležité poznať vymeriavací základ.

Ak sa teda v príjmoch blížite k priemernej mzde, relevantné údaje nájdete v ľavej časti tabuľky pri sume 1 200 eur. Mihál však vo výpočte nezabudol ani na rodiny, ktoré majú detí viac. „Inými slovami, ak je jedno dieťa SZČO a má minimálny základ 600 eur, druhé je zamestnané a má hrubú mzdu 1 400 eur, pozerajte sa do tabuľky vpravo hore,“ vysvetľuje.

V tabuľke je potrebné nájsť riadok, ktorý zodpovedá výške mesačného starobného dôchodku v roku 2024. Keďže je avizovaná valorizácia vo výške 3,6 percenta, je potrebné ju pripočítať k sume z tohto roka. V hornej časti tabuľky si vyhľadáte údaj o počte detí.

Príklad: Pani Mária má tri deti, ktorých vymeriavacie základy sa pohybujú vo všetkých troch prípadoch okolo tisícky eur. Je poberateľkou dôchodku vo výške 400 eur. S valorizáciou jej bude v nasledujúcom roku prináležať 414,40 eura. Na základe tabuľky vpravo hore je teda v červených číslach. Jej príjem bude oproti súčasnému stavu nižší o 187 eur. V prípade, že by mala len jedného potomka, by bola v zelených číslach a pocítila by prilepšenie vo výške 173 eur.

Vysvetlenie k výpočtu súm v bunkách tabuliek

Výsledná suma sa rovná odhadovanému 13. dôchodku, ktorý avizoval šéf rezortu práce v sume 606 eur, pričom túto majú v budúcom roku poukázať každému starobnému dôchodcovi, ktorý na to bude mať nárok. Prirátané sú podľa výšky príjmu potomka dve percentá z jeho dane z príjmu.

Následne sa odpočítal tohtoročný vianočný bonus, ktorý ešte závisí od výšky mesačného dôchodku poberateľa. Je možné si ho vypočítať aj prostredníctvom kalkulačky na webe Sociálnej poisťovne, o čom sme už na stránkach Štandardu písali. V poslednom kroku sa ešte odrátal rodičovský dôchodok platný v roku 2023 ako počet detí x 12 x 1,5 percenta z hrubej mzdy dieťaťa.

Pokiaľ sa dieťa rozhodne, že dve percentá z dane neposkytne rodičovi, ale mimovládnej organizácii, občianskemu združeniu, školám či záujmovým združeniam alebo športovým klubom, bude výsledok z pohľadu rodiča – dôchodcu – ešte horší. „Výpočet je v poriadku, skontroloval som to, výsledky v tabuľkách sú správne,“ uzatvára Mihál.

Nový dôchodkový systém, ktorý predstavil minister Tomáš, poskytne od roku 2024 všetkým rovnaký 13. dôchodok, no časť peňazí naň potečie zo zrušeného rodičovského dôchodku. Navyše bude pre niektorých Sofiinou voľbou rozhodovať sa o svojich dvoch percentách z dane z príjmu. Zákon ešte stále nie je v parlamente, zrušenie rodičovského dôchodku nie je ani súčasťou Programového vyhlásenia vlády.

Minister Tomáš v pondelok oznámil, že dôchodcom tento rok v decembri mimoriadne vyplatia aspoň po 150 eur, čo predstavuje zhruba štvrtinu budúcoročného 13. dôchodku. Ten by mal byť vo výške 606 eur. Zdôvodnil to tak, že nový kabinet bude tento rok pri moci len zhruba štvrtinu roka. Tento príspevok už vláda schválila, parlament by sa mal návrhom zaoberať v zrýchlenom legislatívnom konaní.


Ďalšie články