Postup na majstrovstvá Európy môžeme spečatiť už v súboji proti Islandu

Slovensko - Portugalsko Slovenská futbalová reprezentácia. Foto: Martin Baumann/TASR

Vrchol kvalifikácie o postup na budúcoročné futbalové majstrovstvá Európy v Nemecku je tu. Slovensko je pred záverečnými dvoma zápasmi v dobrej pozícii, na prienik na záverečný turnaj mu stačí získať jediný bod. Postup teda môže spečatiť hneď v úvodnom novembrovom súboji proti Islandu pred domácimi divákmi. V prípade neúspechu je tu možnosť na reparát v Bosne a Hercegovine.

Tradičný folklór – vyťahovanie postupových kalkulačiek – sa tentoraz nekoná. Slováci v prvých ôsmich kvalifikačných dueloch nazbierali 16 bodov za päť víťazstiev a jednu remízu, a sú pohodlne usadení na druhej priečke. Tím, ktorý ju napokon obsadí, postúpi z J-skupiny na kontinentálny šampionát spolu s Portugalskom. To si vybojovalo prvenstvo bez straty bodu v predstihu.

Kocky sú teda hodené, Slovensku stačí zo záverečných dvoch stretnutí vydolovať jeden bod. Dokonca ani v prípade dvojnásobného zaváhania reprezentantov spod Tatier by postup nebol stratený, už by však bolo nutné spoliehať sa na ďalšie výsledky.

Slováci nechcú hrať na remízu

Podľa ideálneho scenára si zverenci Francesca Calzonu zabezpečia postup na tretie majstrovstvá Európy po sebe vo štvrtkovom domácom zápase na bratislavskom Tehelnom poli proti Islandu. „Toto sú tie najnáročnejšie zápasy. Musíme podať najlepší výkon, hrať bez kalkulácií. Musíme hrať na tri body, nie na jeden,“ rázne vyhlásil taliansky tréner.

Severania po veľkej futbalovej eufórii, keď v roku 2016 postúpili do štvrťfinále majstrovstiev Európy, a o dva roky neskôr debutovali na svetovom šampionáte, zažívajú mierny útlm. V aktuálnej kvalifikácii získali zatiaľ desať bodov s bilanciou tri víťazstvá, jedna remíza, štyri prehry. Zdolali Bosnu a Hercegovinu (1:0) a dvakrát Lichtenštajnsko (7:0 a 4:0), bod uchmatli Luxembursku (1:1). Skóre majú pozitívne 15:10.

V úvodnom vzájomnom dueli vyhrali Slováci v júni v Reykjavíku tesne 2:1 gólmi Kucku a Suslova. Vtedy ešte nastúpil aj Marek Hamšík, dnes už člen realizačného tímu.

„Islanďania sú nepríjemní, mali s nimi starosti aj Portugalčania. Prehusťujú stred ihriska. Nemôžeme strácať ľahké lopty. Nás to potom bolí, keď beháme bez lopty. Musíme dať do toho všetko. Zápas môžeme zlomiť aj v poslednej minúte. Musíme držať loptu. Možno to nebudeme zo začiatku otvárať, ale musíme byť trpezliví a musíme nájsť medzeru v ten správny čas,“ povedal stredopoliar talianskeho Neapola Stanislav Lobotka.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami