Dôchodcovia do konca roka dostanú k vianočnému príplatku ešte 300 eur navyše

Ministrovi práce a sociálnych vecí Erikovi Tomášovi (Hlas) sa podarilo nájsť ďalšie zdroje na zvýšenie dodatočného jednorazového príspevku pre všetkých poberateľov dôchodkov. Na tlačovej besede to uviedol predseda strany Hlas a šéf parlamentu Peter Pellegrini.

erik tomáš Erik Tomáš. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Pôvodne avizovaná suma 150 eur sa podľa neho nakoniec zvýši na 300 eur. Túto dávku majú dostať všetci poberatelia dôchodkov, nielen starobní dôchodcovia, v decembri tohto roka.

Spolu s novembrovým vianočným príspevkom v sume 50 eur až 300 eur tak penzisti budúci mesiac dostanú ďalších 300 eur, teda dokopy pôjde o sumu od 350 eur do 600 eur.

„Trocha sme ešte zatriasli ministrom financií, pred koncom roka sa ešte našli peniaze v štátnej kase,“ povedal minister práce a sociálnych vecí Erik Tomáš. Podľa neho si zvýšenie príspevku vyžiada 220 miliónov eur navyše. Na dodatočný príspevok pre penzistov tak pôjde celkovo 440 miliónov eur.

Strana Hlas sa usiluje o presadenie plnohodnotného 13. dôchodku. V tejto súvislosti upozornili, že z technických dôvodov nedôjde k jeho vyplateniu tento, ale až budúci rok.

Tomáš preto predložil a vláda už schválila jednorazový príspevok v jednotnej výške 150 eur, ktorý sa má vyplatiť ešte tento rok. Parlament by mal návrh prerokovať na aktuálnej schôdzi ešte tento týždeň v skrátenom legislatívnom konaní. Pellegrini však deklaroval, že v utorok „bude počas prerokovávania tohto návrhu na výbore predložený pozmeňujúci návrh, ktorý túto sumu zdvojnásobí“. Príspevok by sa preto mal vyšplhať na uvedených 300 eur.

„V tomto roku sme pre seniorov urobili maximum,“ uviedol Tomáš, čím reagoval na kritiku opozície, že nevyplatia tento rok seniorom 13. dôchodok. Igor Matovič (hnutie Slovensko) by mal podľa Tomáša „tíško sedieť a šúchať nohami“.

(luc, sita, tasr)


Okolo výstavby megabaterkárne v Šuranoch je opäť rušno. Tentoraz sa proti nej pustili politici z KDH. Zástupca investora oponuje a tvrdí, že všetko je v poriadku a nič protizákonné robiť nebudú. Sú totiž pod drobnohľadom…
Prejsť na článok
Umelé prerušenie tehotenstva vyvoláva spor medzi právom ženy na zdravie a jej slobodou rozhodovať o svojom tele a právom na život nenarodeného dieťaťa, ako aj právami otca. Základné východisko súčasnej rozhodovacej praxe európskych súdov o…
Prejsť na článok
Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok