Ministerstvo zdravotníctva na žiadosť SNS zruší usmernenie k zmene pohlavia. PS je pobúrené

Dolinková Foto: FB/Zuzana Dolinková

Ministerstvo zdravotníctva dnes oznámilo, že zruší odborné usmernenie, ktoré malo zjednodušiť zmenu pohlavia u transrodových ľudí. Urobí tak na žiadosť koaličného partnera SNS.

Ministerka Zuzana Dolinková by mala v najbližšej dobe zrušiť usmernenie, ktoré malo výrazne uľahčiť úradnú zmenu pohlavia. V utorok o tom informovalo tlačové oddelenie ministerstva zdravotníctva. Odborné štandardy týkajúce sa transsexuality, ktoré nadväzujú na odborné usmernenie však ministerstvo vo svojej správe nespomína.

„Ministerstvo zdravotníctva SR na žiadosť koaličného partnera SNS zruší platnosť odborného usmernenia na zjednotenie postupov poskytovania zdravotnej starostlivosti ku zmene pohlavia pred vydaním lekárskeho posudku o zmene pohlavia osoby administratívne evidovaného v matrike,“ píše sa v stanovisku ministerstva.  

„Túto problematiku bude rezort zdravotníctva komplexne a odborne riešiť v rámci prijatia novej medzinárodnej klasifikácie chorôb,“ uvádza sa ďalej vo vyhlásení.

,,V záujme deklarovania stability vládnej koalície pristúpi ministerstvo zdravotníctva k zrušeniu tohto usmernenia,” uviedla k celej veci ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Lengvarského agenda

Pripomeňme, že téma uľahčenia úradnej zmeny pohlavia sa u nás prvýkrát objavila v apríli 2021, v čase kedy bol ministrom zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Jeho odborné usmernenie vtedy vyvolalo nielen odborné pobúrenie viac ako štyristo lekárov a zdravotníckych pracovníkov, ale aj koaličnú krízu. Minister následne ustúpil, no usmernenie úplne nezrušil, len pozastavil jeho platnosť do času, kým k nemu bude vypracovaný štandardný postup.

Ten aj napriek nesúhlasu vtedajšej vládnej koalície Lengvarský podpísal len deň pred svojím odvolaním. Avšak neuverejnil ho vo vestníku ministerstva kvôli čomu došlo k situácii, že jeho nariadenie síce bolo platné, ale nebolo právne účinné. Právna analýza, ktorú následne k celej veci vypracovalo ministerstvo spravodlivosti tvrdila, že celé odborné usmernenie by bolo najlepšie zrušiť. Dôvodom boli odborné a procesné chyby pri jeho vytváraní.

Od Hegera k Dolinkovej

Eduard Heger, ktorý bol v tom čase poverený vedením ministerstva zdravotníctva aj napriek tomu nekonal a veci nechal na stole novému ministrovi Michalovi Palkovičovi, ktorý sa zachoval rovnako ako Heger a nechal túto vec na stole ministerke Dolinkovej.

Tej sa do riešenia vzniknutej situácie zrejme taktiež nechcelo. Ešte koncom minulého týždňa sa zdalo, že v koalícii je dohoda na tom, že usmernenie sa riešiť nebude. Štandardu to potvrdil Erik Kaliňák (Smer), ktorý je šéfom poradcov premiéra Roberta Fica. Ten na otázku o nariadení o zmene pohlavia uviedol, že je platné iba do apríla 2024 a je nevykonateľné. Preto sa v koalícii rozhodli sústrediť sa na iné záležitosti, ktoré vládu časovo tlačia.

Zdá sa, že plány sa zmenili po tlaku zo strany SNS, čo naznačuje aj tlačová správa ministerstva zdravotníctva, kde sa píše, že ministerka k tomuto kroku pristúpila „na žiadosť koaličného partnera SNS“ a „v záujme deklarovania stability vládnej koalície.“

Čo možno očakávať

Vo vyhlásení sa taktiež píše, že „túto problematiku bude rezort zdravotníctva komplexne a odborne riešiť v rámci prijatia novej medzinárodnej klasifikácie chorôb“. Tým ministerstvo zjavne myslí to, že štandardné postupy, na ktoré je odborné usmernenie naviazané, vychádzali z neaktuálnej medzinárodnej klasifikácie chorôb MKCH 10. Pritom dnes je už vypracovaná nová klasifikácia s názvom MKCH 11, ktorá však už s diagnózou F 64.0 transsexualita nepočíta. Paradoxne však ráta s tým, že lekárske úkony spojené so zmenou pohlavia majú byť hradené. Preto bude potrebné sledovať, čo sa v tejto veci bude diať aj do budúcna.

Štandard sa už na ministerstvo zdravotníctva obrátil aj s otázkou ohľadne štandardných postupov týkajúcich sa transsexuality a toho, či sa oznámenie ministersky týka aj tohto dokumentu, ktorý je naďalej verejne dostupný na webovej stránke, ktorú spravuje ministerstvo zdravotníctva.

V zákone číslo 576/2004 o zdravotnej starostlivosti sa totiž v paragrafe 4 píše, že „zdravotná starostlivosť je poskytnutá správne, ak sa vykonajú všetky zdravotné výkony … v súlade so štandardnými postupmi na výkon prevencie, štandardnými diagnostickými postupmi a štandardnými terapeutickými postupmi pri zohľadnení individuálneho stavu pacienta“. To podľa niektorých odborníkov znamená, že lekári budú môcť postupovať podľa ideologických štandardov aj v prípade, že ministerstvo zruší odborné usmernenie.

Progresívci sa hnevajú

„Je alarmujúce, že prvý krok, ktorý vláda ohlásila len pár minút po získaní dôvery je útok na jednu z najzraniteľnejších a najohrozenejších skupín obyvateľstva. Ministerky zdravotníctva sa budem pýtať, ako chce zabezpečiť rešpektujúcu tranzíciu v súlade s medzinárodnými ľudskoprávnymi záväzkami Slovenska. Lebo tento krok je s nimi v príkrom rozpore,“ napísala v reakcii poslankyňa PS Lucia Plaváková.

Pripomeňme, že na stole ministersky Dolinkovej pravdepodobne ležia aj ďalšie kultúrno-eticky sporné nariadenia, ako je napríklad legalizácia potratovej tabletky, ktorú už parlament viackrát odmietol alebo liberalizácia umelého oplodnenia.


Ďalšie články