Košice už majú symbol Vianoc. Je ním jedľa zo Slanca

KOŠICE – Hlavnú ulicu po roku opäť zdobí vianočný strom. Postupne pribúdajú aj drevené stánky, čo je neklamným znakom, že sa blížia košické rozprávkové Vianoce.

20231121_123806 Košice už majú vianočný strom. Preprava a osadenie sú náročné, skúsení pracovníci to aj tentoraz zvládli. Foto: Boris Macko

Hoci vianočný strom doviezli a vztýčili pracovníci Mestských lesov (ML) Košice, nie je z mesta. Pochádza z cintorína v Slanci. „Tohto roku sa môžeme pochváliť jedľou, ktorá má výšku 19 metrov. Tvarovo je pekná. Pri výbere vianočného stromu je okrem vzhľadu dôležitá aj logistika. Lebo aj my máme pekné stromy v lese, ale je problém sa k nim dostať s technikou,“ vysvetľuje riaditeľ ML František Beli.

Inštalácia vianočného stromu dopadla dobre. Podľa Beliho sú za tým dlhoročné skúsenosti pracovníkov ML. „Stáva sa, nastane nejaký problém, s ktorým sa predtým nestretli. No vedia ho vyriešiť. Je to výzva,“ dodal riaditeľ ML. Po sviatkoch strom zväčša končí v košickej zoo. „Využijú ho pre zvieratá, časť konárov končí v komposte,“ upresnil Beli.

K sviatkom však neodmysliteľne patrí aj výzdoba. Vianočná jedľa na Hlavnej ulici nebude výnimkou. „Určite sa už všetci tešia na rozsvietený vianočný strom. Bude ozdobený 2-tisíc metrov dlhou reťazou a vyše 14-tisícimi svetelnými bodmi. Takže obyvatelia aj návštevníci mesta sa skutočne majú na čo tešiť,“ informoval hovorca magistrátu Dušan Tokarčík. Dodal, že generálka a skúška osvetlenia na Hlavnej ulici bude vo štvrtok 23. novembra.

„Verím, že do začiatku Košických rozprávkových Vianoc, teda do 1. decembra, bude všetko pripravené tak, aby ľudia mali krásny zážitok aj z tohtoročných sviatkov,“ upresnil hovorca. „Nekupovalo sa žiadne nové osvetlenie, ostávame pri osvedčenom,“ ozrejmil Tokarčík. „Už pred tromi, štyrmi rokmi sme svetelnú výzdobu na Hlavnej ulici vymenili za ekologickejšiu a menej energeticky náročnú,“ uzavrel hovorca. Kto sa už nevie dočkať sviatočnej atmosféry, môže vo štvrtok podvečer zamieriť na Hlavnú ulicu, kde bude generálka vianočného osvetlenia.

Príjazd kolóny s vianočným stromom na Hlavnú ulicu.

Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok