Zástava srdca či zvracanie. Čo znamená nápoj Prime v rukách detí

Logan Paul; KSI Logan Paul (left) a KSI. Foto: Profimedia.sk

Popri nebezpečnej látke HHC, ktorá nabrala závratnú úroveň popularity medzi mladými ľuďmi, sa na trhu objavila aj zákernejšia hrozba pre zdravie detí. Hovoríme o dvojici nápojov spoločnosti Prime a ich vplyv na zdravotný stav mládeže.

Energetický a hydratačný nápoj Prime, ktoré pre svoje marketingové pozadie nabrali medzi mladistvými vlnu popularity, predstavujú svojím zložením nepoznané riziko. Navyše v súvislosti s ich výskytom riaditelia a učitelia škôl pozorujú nepriaznivé spoločenské javy.

Dvaja rivali, ktorých spojil biznis

Spomínaný nápoj vychádza zo spolupráce dvoch osobností internetu, ktoré majú masívny vplyv na súčasnú mládež. Prime do sveta vypustili tvorca obsahu na platforme YouTube a boxer Logan Paul spolu s boxerom známym pod prezývkou KSI.

Obaja majú za sebou spoločnú chvíľku slávy, keď časť internetu žila ich súbojmi v ringu. V každom prípade, po etape rivality svoje internetové publiká spojili, aby vytvorili priestor pre marketing nového produktu – energetického nápoja Prime.

„Vytvorili sme Prime, aby sme ukázali, čo sa stane, keď sa súperi spoja ako bratia a obchodní partneri, aby zaplnili prázdnotu, kde sa skvelý vkus stretáva s funkciou,” píše sa na oficiálnej stránke o vzniku spolupráce.

Dosah v desiatkach miliónov

Kanál Logana Paula na platforme YouTube v čase písania tohto článku odoberá viac ako 23 milión sledovateľov, KSI sa teší vernosti 16-miliónového publika. Dokopy dokážu ponúknuť produkt desiatkam miliónov internetových divákov.

Obaja tak v čase začiatku predaja urobili a ich prvé videá získali milióny pozretí. Podobný úspech následne zožali aj ďalšie prvky propagácie, napríklad kratšie vertikálne videá v sekcii Shorts.

Nie div, že si Prime našiel toľko zákazníkov. Dosah marketingu začali umocňovať nekonečné rady recenzií, ktoré bez ohľadu na záverečné hodnotenie násobia povedomie o dvojici nápojov.

Z nedostatkového nebezpečne dostupný tovar

Zatiaľ čo v podmienkach Slovenskej republiky predstavoval Prime po dlhý čas nedostupný tovar, ktorý sa objednával napríklad zo Spojeného kráľovstva, v súčasnosti sa už stal voľne dostupným a predávajú ho nielen internetové, ale aj kamenné obchody.

K dispozícii je zákazníkom bez ohľadu na vek napríklad v automatoch, takže predaj a kúpa nepredpokladajú žiadnu formu overenia plnoletosti spotrebiteľa. Pri pohľade na zloženie tovarov by však situácia mala byť iná.

V energetickom nápoji Prime Energy predstavuje obsiahnutý kofeín prakticky známe riziko. Zhruba 200 miligramov látky prítomných v 350-mililitrovej plechovke pre dospelého človeka nepredstavuje hrozbu pri tolerovanej dennej dávke 400 miligramov.

Na druhej strane, v prípade mladistvých, zvlášť dospievajúcich detí už konzumácia jednej plechovky znamená dvojnásobok tolerovanej stovky miligramov kofeínu. Dobre známy nepriaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém dopĺňajú poruchy spánku a koncentrácie.

Ani hydratačný nápoj nepatrí deťom

Nádejne pôsobiaci Prime Hydratation, hydratačný nápoj distribuovaný v pollitrových platových fľašiach, však ani zďaleka netreba považovať za akúsi zdravšiu alternatívu. Zdanlivo vhodnejší pre deti pre nulový obsah kofeínu dokáže dospievajúci organizmus poškodiť vysokou dávkou draslíka.

V hydratačnom nápoji sa nachádza až 700 miligramov spomínaného prvku. Pri konzumácii s prázdnym žalúdkom môže drastické zvýšenie jeho hladiny v krvi spôsobiť zástavu srdca či arytmiu. Medzi menej závažné príznaky sa potom radí nevoľnosť a zvracanie.

Redaktor Štandardu preto oslovil viacero slovenských základných škôl, aby zistil, aký rozšírený je fenomén Prime v kolektívoch, do ktorých pre svoje zdravotné riziká nepatrí.

Väčšina škôl odpovedala na zaslané otázky negatívne. Za priaznivý stav spravidla vďačia prísnemu zákazu konzumácie energetických nápojov zakotvenému v školských poriadkoch. Absencia tohto druhu tovaru v bufetoch je samozrejmá.

Niektoré školy však problém s konzumáciou nápojov Prime neminul, zopár z nich spozorovalo pridružené negatívne javy.

Trend, za ktorý sú deti ochotné platiť

Jedna zo základných škôl v Banskej Bystrici napríklad narazila na terminologickú vynaliezavosť žiakov. „To nie je energetický nápoj, to je hydratačná voda,” tlmočí pre Štandard učiteľka angličtiny výhovorky konzumentov Prime Hydratation. O škodlivosti vysokého obsahu draslíka im, prirodzene, ich obľúbené celebrity neprezradili ani slovo.

Počiatočné problémy s distribúciou viedli k bizarným situáciám. Jedno z detí spomínanej školy zaplatilo za nápoj dvadsať eur, čo násobne prevýšilo jeho pôvodnú cenu. Mnohé z nich podľahnú prchavej fascinácii z údajnej zberateľskej hodnoty nápojov Prime.

Hoci do budúcna nikto nezavrhuje možnosť nárastu ich hodnoty, väčšina detí si neuvedomuje, že prázdne plechovky a neotvorené plné plechovky sa v cene drasticky líšia. A tak so zámienkou investičného zámeru kúpia predražený nápoj, ktorého hodnotu následne zdegradujú jeho konzumáciou.

Iné školy spozorovali zvýšenie konzumácie a s tým spojené zmeny v správaní žiakov a ich náladách. Základná škola v Bratislave v nedávnej minulosti zaregistrovala aj tráviace ťažkosti spôsobené konzumáciou týchto nápojov. Pridružil sa aj zvýšený srdcový tep.

Nápojov pre športovcov, ktorého zloženie tomuto zámeru zodpovedá, často končí v rukách detí pre iracionálne pohnútky. „Pijem Prime, lebo je teraz taký trend,” zaznelo z úst jedného žiaka. „Je to zberateľské a slávne,” domnieva sa.

Nie každá škodlivá látka musí byť droga

V posledných týždňoch hrala mediálny prím látka HHC, ktorá sa objavila v automatoch po celom Slovensku. Takisto žuvací tabak získal prílišnú popularitu medzi neplnoletými.

Netreba však zanedbať ani hrozbu v podobe nápojov Prime, ktoré môžu mať neblahé dôsledky na zdravie mládeže.

Štandard sa so žiadosťou o odborné stanovisko obrátil na viacerých odborníkov v oblasti zdravotníctva. Takisto sme oslovili e-shop, ktorého meno sa skloňovalo s distribúciou nápojov Prime na Slovensku. O obsahu odpovedí budeme informovať v osobitnom článku.


Ďalšie články