VIDEO: Pri kontajneroch sa veselo kŕmila lesná zver. Mesto má riešenie

MARTIN – V mestskej časti Stráne sa podarilo zachytiť video lesnej návštevy. Odpadkové koše údajne často navštevujú divé zvieratá, pričom tento týždeň padol rad na srnu, ktorá sa pri košoch kŕmila vo večerných hodinách.

403595461_852296999965622_5472292117759783664_n (1) Srnka mala švédske stoly. Foto: Facebook

Video okrem spokojnej srnky zachytáva aj vážny problém, ktorý majú miestni Martinčania s odpadom. „Chcem sa opýtať mestských poslancov, kedy budú riešiť odpadkové koše na Stráňach pod lanovkou. ‚Medvede‘ nazerajú do košov, ktoré sa nedajú zavrieť,“ zverejnila spolu s videom nespokojná Martina.

Srnka sa nehanbila prísť si ku košom dať niečo pod zub. Video: Facebook

Obrátili sme sa preto na vedenia mesta. „O situácii vieme. Mesto plánuje v tejto lokalite vybudovať polopodzemné kontajnery,“ vyjadrila sa pre Žilinský Štandard vedúca oddelenia životného prostredia a komunálnych služieb Mária Rovňáková. Takéto kontajnery by mali zvieratám znemožniť, aby sa priživovali na odpadkoch.

Mesto Martin vidí východisko v takýchto kontajneroch, ktoré odpad udržujú pod zemou. Podobné už nainštalovali aj v Žiline, či iných mestách Slovenska. Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa iných je problém v ľuďoch, nie v meste. Niektorí komentujúci poukazujú najmä na rôznych ľudí, ktorí chodia vyhadzovať aj väčšie kusy odpadov, ako napríklad staré práčky. Zvieratá sú jeden problém, estetika verejného priestoru a čistota druhý.

Výhody polopodzemných odpadových kontajnerov:

  • vďaka gravitácii sa odpad viac stláča a zhutňuje, čím sa do takýchto nádob zmestí viac odpadu
  • nešíri sa z nich zápach, pretože veko sa dá vždy zatvoriť
  • znemožňujú prístup zvierat k odpadom, a to aj vrátane hlodavcov
  • často sú budované so senzorom, ktorý pri naplnení kapacity 75 percent upozorní kompetentných, že je potrebné ho vyprázdniť