Zima dorazí na Slovensko v plnej sile. Čakajú nás mrazivé dni a snehová nádielka

SLOVENSKO – Pripravte sa na výraznú zmenu počasia, keďže Slovensko čaká prudký príchod zimy. V nadchádzajúcich dňoch má prísť výrazné ochladenie, ktoré prináša mrazivé teploty a sneženie, aj do nižších polôh. Pravý zlom nastane počas víkendu, keď sa očakáva prudké a dlhodobé ochladenie.

ochladenie Zima sa definitívne prihlásila o slovo. Ilustračné foto: pixabay.com

„Do našej oblasti mieri také výrazné ochladenie, že teploty spadnú hlboko pod dlhodobý normál, bude mrznúť dokonca aj počas dňa a pridá sa aj sneženie, ktoré môže byť v niektorých regiónoch trvalé a výdatné,“ uvádza portál imeteo.sk. Zima sa hlási o slovo, pretože po krátkom období mierneho počasia sa teploty prudko prepadnú a začneme pociťovať pravý zimný mráz.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej sociálnej sieti uviedol: „S každým ďalším výstupom numerických modelov rastie pravdepodobnosť výraznejšieho a dlhšie trvajúceho vpádu studeného vzduchu do našej oblasti.“ Dnešné ráno už bolo mrazivé, s dennými teplotami okolo +5 °C, pričom na severe Slovenska sa očakáva mráz aj počas dňa. Tento chladný trend bude pokračovať aj vo štvrtok, no vo štvrtok popoludní nás čaká opäť krátkodobé oteplenie s piatkovými teplotami dosahujúcimi až +10 °C.

Avšak tieto vyššie teploty budú iba prechodné, pretože už v sobotu, na Katarínu, nás čaká prudké ochladenie, ktoré bude také intenzívne, že môžeme hovoriť o skutočnom príchode zimy. Počasie sa výrazne zmení, keď Slovensko zasiahne chladný vzduch zo severu, ktorý prinesie výrazne nižšie teploty a sneženie. Podľa SHMÚ sú v tejto dobe vydané aj hydrologické výstrahy prvého stupňa.

Na severe Slovenska sú očakávané celodenné mrazy, zatiaľ čo na juhu teploty len mierne presiahnu bod mrazu. Sneženie a snehové prehánky budú bežné aj v nižších polohách, čo znamená, že zima sa definitívne udomácni na našom území.

(SHMÚ)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok