Policajný zásah na Husárskej. Rodiny s deťmi žili v stanoch

KOŠICE – V utorok v ranných hodinách sa na Husárskej ulici v Košiciach odohral zásah mestskej polície. Počas hliadky bola objavená situácia, ktorá si vyžadovala okamžitú reakciu: dve rodiny, zjavne bez pevného prístrešku, žili v provizórnych podmienkach v stanoch spolu so svojimi maloletými deťmi.

MP Kosice Ilustračné foto: FB Mestská polícia Košice

Situácia, s ktorou sa policajti stretli, bola natoľko vážna, že si vyžadovala rýchle a rozhodné kroky. „Podľa informácií zistených hliadkou mestskej polície boli rodiny bez domova,“ uviedla Mestská polícia Košice. Vzhľadom na zistené okolnosti a závažnosť situácie boli ihneď na miesto privolaní pracovníci sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Košiciach.

Ilustračné foto. Zdroj: SITA/Nina Bednáriková

Hoci PZ v Košiciach na svojej sociálnej sieti uviedol, že „dve maloleté deti odobrali a umiestnili ich v Detskom domove na Uralskej ulici v Košiciach. Dôvodom odobratia detí bola ich ohrozenosť mravného a fyzického vývoja v dôsledku ich vystavenia neprimeraným životným podmienkam“, my sme zisťovali aktuálnu situáciu rodín s deťmi bez domova.


„Dňa 21. 11. 2023 kontaktoval poverený pracovník Mestskej polície v Košiciach pracovníčku tunajšieho úradu, ktorá vykonávala služobnú pohotovosť, nakoľko na Husárskej ulici v Košiciach sa nachádzali rodiny s maloletými deťmi a prespávali v stanoch. Službukonajúca pracovníčka ÚPSVaR Košice vykonala v záujme maloletých detí potrebné opatrenia v zmysle platnej legislatívy,“ vysvetlila bližšie situáciu Vaňová z Referátu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately.

„Matke s 3 maloletými deťmi bola zabezpečená pomoc dobrovoľnou pobytovou formou v zariadení na výkon rozhodnutia súdu v Košiciach a maloleté deti sú mimo ohrozenia života a zdravia. Orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately zabezpečil rodine spoločné ubytovanie. Ďalšia rodina sa nachádza u príbuzných, maloleté deti sú mimo ohrozenia života a zdravia. V rodine bolo dňa 22. 11. 2023 vykonané zisťovanie rodinných, bytových a sociálnych podmienok a rodina bude naďalej sledovaná. V prípade potreby prijme úrad adekvátne opatrenia SPODaSK,“ doplnila Vaňová.

Tento incident je pripomienkou, že situácie týkajúce sa rodín bez domova sú stále aktuálnym a vážnym problémom. Mestská polícia vyzýva občanov, aby boli ostražití a v prípade zistenia podobných prípadov okamžite kontaktovali príslušné orgány.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok