FOTO Košičania môžu dolnému Zemplínu novú autobusovú stanicu za 14 miliónov eur len závidieť

VEĽKÉ KAPUŠANY – Vo Veľkých Kapušanoch došlo k významnej modernizácii dopravnej infraštruktúry, slávnostne tam otvorili nové nástupište autobusovej stanice. Táto investícia, súčasť balíka financovaného z eurofondov, predstavuje významný krok v rozvoji verejnej dopravy v Košickom kraji.

velke kapusany Vynovená autobusová stanica vo Veľkých Kapušanoch. Foto: FB Rasťo Trnka

Podľa informácií zverejnených na FB profile košického župana a na webovej stránke Košického samosprávneho kraja (KSK) dosiahli celkové náklady na tento projekt takmer 14 miliónov eur. Investícia zahŕňa nielen rekonštrukciu autobusovej stanice, ale aj nákup 54 nových autobusov, čím sa podstatne zlepšujú kvalita a komfort cestovania.

Slávnostné otvorenie novej autobusovej stanice na dolnom Zemplíne. Foto: FB Rasťo Trnka

Na zrekonštruovanej autobusovej stanici pribudli moderné prvky, ako sú úschovne bicyklov s nabíjacími stanicami, tepelné čerpadlo na vykurovanie, nové lavičky i osvetlenie, kamerový systém a elektronické tabule, samozrejmosťou je aj bezbariérový prístup. Tieto inovácie sú súčasťou snahy o zapojenie do Integrovaného dopravného systému (IDS), ktorý zjednodušuje cestovanie.

Nová autobusová stanica vo Veľkých Kapušanoch Foto: FB Rasťo Trnka

Generálny riaditeľ spoločnosti Arriva Michal Horák k tomu navyše poznamenal, že „moderné dopravné terminály aj zjednodušujú cestovanie a šetria čas cestujúcich“. Toto vyhlásenie potvrdzuje aj predseda KSK Rastislav Trnka, ktorý zdôrazňuje význam integrácie nových autobusov a ekologických riešení, ako sú obnoviteľné zdroje energie, pre zvyšovanie atraktivity a udržateľnosti verejnej osobnej dopravy.

Medzi ďalšie pozitíva patrí zavedenie nízkopodlažných autobusov, ktoré nielen znižujú priemerný vek vozového parku, ale tiež ponúkajú pohodlné cestovanie vďaka vybaveniu ako wifi, klimatizácia, rampa pre ľahší nástup a USB zásuvky. Tarifno-informačný systém pre IDS bol inštalovaný do 196 autobusov Arriva, čo umožní v blízkej budúcnosti aj platby bankomatovou kartou.

Tento projekt nielenže zvýšil kvalitu verejnej dopravy vo Veľkých Kapušanoch, ale tiež stanovil štandardy pre udržateľný a moderný systém verejnej dopravy. Je to príklad, ktorý môžu obdivovať a inšpirovať sa ním aj iné mestá a regióny.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok