Dav protestujúci proti násiliu na ženách v Ríme zaútočil na budovu pro-life organizácie

Feministky v Ríme údajne zapaľovali okenice a rozbíjali výklady. Hádzali tiež dymovnice a zápalné fľaše. Stovky ľudí protestujúcich proti násiliu na ženách sa v sobotu v talianskej metropole vyzúrili na budove pro-life organizácie. Ich činy zachytili aj mnohé videá a fotografie. Útok odsúdila aj talianska premiérka.

404352325_725217876312954_8845631490228755340_n Demonštranti pred budovou organizácie Pro Vita & Famiglia. Zdroj: Facebook

Útok na budovu sa začal okolo 18:30 h, keď pred centrálou organizácie Pro Vita & Famiglia (Za život a rodinu) zaparkoval kamión, ktorý išiel na čele protestného sprievodu proti násiliu na ženách. Informoval o tom portál Roma Today.

Protest na Medzinárodný deň boja proti násiliu na ženách usporiadala organizácia Non Una di Meno (Ani o jednu menej). Jej členky samy seba označujú za transfeministky. Ide o odnož feminizmu, ktorá považuje za dôležité bojovať za požiadavky mužov, ktorí predstierajú, že sú ženy. BBC informovala, že na demonštrácii sa zúčastnili desiatky tisíc ľudí. Podľa organizátorov ich bolo až 500-tisíc.

Pred budovou Pro Vita & Famiglia sa podľa videí uverejnených na sociálnych sieťach zhromaždila stovka kričiacich ľudí, najmä žien. 

„Sme hlboko šokovaní a znepokojení bezprecedentným násilím tých, ktorí obkľúčili a potom zaútočili na naše sídlo počas demonštrácie proti násiliu v Ríme”, napísala na sociálnej sieti pro-life organizácia. 

Podľa slov pro-life organizácie ľudia vo vojenskom výstroji hádzali na budovu fľaše, kamene a dymovnice. Zapaľovali vraj aj okenice, rozbíjali okná a zhadzovali kamery, a to aj napriek prítomnosti policajtov. V budove sa podľa predstaviteľa organizácie v tom čase nenachádzali žiadni jej pracovníci.

Na druhý deň zamestnanci pro-life organizácie išli na vlastné oči zhodnotiť škody. V priestoroch kancelárií údajne našli malé výbušné zariadenie. Za rýchly zásah a zabezpečenie budovy sa na sociálnej sieti poďakovali polícii.

Talianska premiérka odsúdila útok

Útok na budovu Pro Vita & Famiglia v pondelok odsúdila aj talianska premiérka Giorgia Meloniová. „Neviem, ako chcete bojovať proti násiliu páchanému na ženách tým, že sa stanete protagonistami netolerovateľných činov násilia a zastrašovania, aké sa odohrali v sobotu proti združeniu Pro Vita e Famiglia,“ napísala na sociálnej sieti.

Meloniová poukázala na pokrytectvo násilného boja proti násiliu. „Chcem sa každého spýtať na banálnu vec: malo by sa násilie odsudzovať vždy alebo len vtedy, keď je namierené proti niekomu, koho názory zdieľame?“

Dôvody útoku

Motivácia útočníkov na pro-life organizáciu nie je zrejmá. Na videách však počuť, ako protestujúce spájajú prorodinné združenie s fašizmom.

V texte, ktorým transfeministky pozývali na sobotňajšiu demonštráciu, sa píše: „Hnev stúpa proti násiliu, ktoré zjavne nie je jednorazovým javom, ale štrukturálnym a neustále narastajúcim, a ktoré dobre poznáme ako ženy, nebinárne a LGBTQIAPK osoby so zdravotným postihnutím, ľudia rôznych rás, migranti a druhá generácia, sexuálne pracovníčky a väzni, ktorí násilie denne zažívajú vo všetkých oblastiach života.“

Taliansko je otrasené nedávnym prípadom vraždy univerzitnej študentky Giulie Cecchettinovej, ktorá bola približne týždeň nezvestná a následne sa 18. novembra našlo jej telo s množstvom bodných rán na dne rokliny pri jazere Lago di Barcis na severovýchode Talianska.

Z jej zabitia je podozrivý jej expriateľ Filippo Turetta, ktorého polícia dolapila v Nemecku, pričom v sobotu ho tamojšie úrady vydali na stíhanie do Talianska, kde je vo väzbe.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac