Ukradnuté medaily a prísny režim. Manželský pár sa podelil o príbehy zo sveta profesionálneho bodybuildingu

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Z redakcie Žilinského Štandardu sme sa vybrali do Liptovského Mikuláša urobiť rozhovor s Borisom a Marianou Palovičovcami. Čím sú výnimoční? Na začiatok stačí uviesť, že sú obaja niekoľkonásobní majstri sveta v bodybuildingu.

IMG_20231124_141114 Boris a Marianna v domácom prostredí. Foto: David M.

U tohto hviezdneho páru z Liptova treba zdôrazniť, že víťazstvá v rôznych kategóriách naprieč svetom nehrajú jedinú úlohu ich unikátneho postavenia vo svete fitness/bodybuildingu. Liptov sa skutočne môže pýšiť jediným manželským párom sveta, ktorý má takú vysokú bilanciu úspechov na medzinárodnej scéne. Boris navyše počas jednej súťaže neváha súťažiť v niekoľkých kategóriách naraz. A tie aj vyhráva. Dôkazom je byt plný zlata.

Pri príchode do bytu rodiny Palovičovcov nás teda logicky oslepil jas všetkých medailí, trofejí a ocenení. Tie sú prakticky pevnou súčasťou interiéru a pochádzajú z rôznych kútov sveta. Podrobnejšie nám ich opisuje statný Boris, u ktorého sa nedá prehliadnuť, že sa celý život venuje cvičeniu. Po chvíľke sa k nám pridá aj jeho polovička Mariana, ktorá prispela nemalou čiastkou k zlatej výzdobe bytu.

Palovičovci boli na Majstrovstvách sveta v Santa Susanna zlatým klincom programu. Foto: archív B.P

Rozhovor vedieme v príjemnej obývačke. Úspešní majstri sveta pred nami sedia ako obyčajní ľudia, ktorí práve ukončili náročnú tréningovú sezónu. Môžu si tak konečne dopriať rôznorodé jedlo či alkohol. Boris a Mariana sa totiž práve nedávno vrátili z Portugalska, kde si z dvoch súťaží – Diamond Cup Lusofonia a Jose Monteiro Cup – priniesli domov 14 medailí za dva dni, z toho iba štyri strieborné. Zvyšné mali lesk víťazného zlata. „Pre mňa bolo Portugalsko už len ako bonus. Mojím hlavným cieľom tento rok bolo vyhrať majstrovstvá sveta, a to sa podarilo,“ objasnil nám Boris.

Suveníry z Portugalska. Foto: David M.

Toto jeho skromné vyjadrenie však zmetie zo stola skutočnosť, že v spomínanej súťaži Diamond Cup získal šesť zlatých medailí v šiestich kategóriách. „Dovolím si tvrdiť, že je to historicky jedinečný výsledok v celosvetovom meradle. Väčšina pretekárov totiž súťaží v jednej, prípadne dvoch kategóriách,“ dodal.

Jeho manželka Mariana spomenula, ako si Boris siahol na dno svojich síl. „Ja som súťažila v dvoch kategóriách a to som už bola poriadne unavená, myslela som, že odpadnem. Potom som už vlastne obskakovala okolo Borisa, ktorý súťažil do večera. Povedala som mu, že za mňa vyhral už len tým, že dal šesť kategórií za jeden deň,“ povedala s obdivom Mariana. Boris však neváhal súťažiť aj na druhý deň.

Dvojica nám vysvetlila aj to, že súťaže v bodybuildingu nie sú iba o státí na javisku. „Musíte zatnúť všetky svaly. Napnúť ich. Kontrakcia svalov je vlastne to, k čomu dochádza pri cvičení. Pózovanie je v tomto prípade ako krátky, ale intenzívny silový tréning, ktorý vlastne netrvá až tak krátko. A to celý deň nejete a nepijete,“ uviedli Palovičovci na pravú mieru.

V rámci rozhovoru sme sa snažili pochopiť, aké je hodnotové a vnútorné nastavenie majstrov sveta. Predsa len, nie každý vyhráva súťaže naprieč kontinentmi. „My máme z roka na rok vyššie nároky na výsledky. Pred šiestimi rokmi by som považoval za úspech priniesť domov bronz z majstrovstiev sveta,“ povedal s úsmevom Boris.

Trofejová miestnosť je ozdobou bytu. Foto: David M.

„Kedysi mi manžel povedal, že by chcel mať za svoju kariéru aspoň jednu cenu za absolútneho víťaza (tá sa udeľuje víťazovi jednej kategórie, ktorý vo finále porazí víťazov ostatných kategórií v rámci súťaže). Dnes ich už má 20,“ doplnila jeho rozprávanie sympatická Mariana.

Celý byt sa len blyští. Foto: David M.

Ako a v čom prepájajú svet profesionálneho športu s normálnym životom? „Mne tento šport pomáha vysporiadať sa s problémami. Odvádza mi od nich myšlienky. V roku 2018 mi, žiaľ, zomrel otec. S manželkou sme vtedy mali štyri týždne pred našou prvou americkou súťažou v Kolumbii. Správa nás obidvoch zasiahla. Vtedy som mal dve možnosti: buď všetko nechať tak, sadnúť si na gauč a uplakať sa, alebo sa vzchopiť, pokračovať v tréningovom pláne a na tú súťaž ísť. To som aj urobil. Plač by mi otca naspäť nepriviedol. Pamätám si, že z nemocnice som vtedy išiel rovno do fitka. Všetci sa čudovali, ale ja som sa snažil na to nemyslieť. Koncentroval som sa na cvičenie,“ opísal Boris smutný príbeh.

„V roku 2019 sa nám napriek takejto strate zmenil svet. Prvýkrát som vyhral všetky kategórie v jednej súťaži. Dovtedy som vyhral tak jedno zlato, prípadne druhé či tretie miesto. Dva mesiace na to som išiel na najväčšiu americkú súťaž Mr. America, kde som vyhral opäť všetky kategórie. Stal som sa štvornásobným Mr. America,“ priblížil svoj úspešný rok Boris Palovič.

Porazil vtedy dokonca aj domáceho majstra, ktorý bol tvárou súťaže. Ani v tomto športe nie je bežné, aby jeden športovec vyhrával toľko kategórií. Boris Palovič je preto svetovým unikátom.

So súťažou v Kolumbii sa Palovičovcom spája aj jedna netradičná skúsenosť. „Do zákulisia sme si pred súťažením uložili osobné veci v taške. Medzi inými bola na samom dne tašky peňaženka s hotovosťou, konkrétne 300 dolárov. Niekto si počas nášho súťaženia dal tú námahu, vytipoval si našu tašku, ukradol nám peniaze a všetko ostatné poskladal nenápadne naspäť do tašky. Všimli sme si to, až keď sme odtiaľ odišli,“ povedala Mariana. „Dodnes nerozumieme, ako je to možné. Do zákulisia sa dostali iba vybraní ľudia a súťažiaci,“ dodala. Bizarných prípadov s krádežami však majú viac.

„Na súťaži v Paraguaji sme získali 7 medailí a niekto nám jednu ukradol. Ako sme ich vyhrávali po kategóriách, nosili sme ich dozadu,“ smiala sa Mariana. „Keď sme ich v závere počítali, jedna zlatá nám chýbala. Chcela som to riešiť, ale Boris povedal, že to nie je nutné,“ prezradila. Pri pohľade na ich steny sme usúdili, že jedna medaila skutočne rozdiel neurobí.

Na pretras prišla aj téma prísnej disciplíny počas tréningového obdobia. „Žijeme v zrýchlenej dobe a každý chce všetko hneď. Cvičenie a kulturistika je beh na veľmi dlhú trať,“ uviedol Boris, pričom sa pustil do opisu svojho tréningového nastavenia.

„Ráno vstanem o siedmej. Snažím sa vstávať skoro, aby som všetko stihol. Po spánku treba doplniť tekutiny. V pohári vody si rozpustím aj šumivú tabletku jablčného octu a naštartujem trávenie. Na rade je ranná suplementácia – aminokyseliny, vitamíny. Potom si spravím dvojité presso a doplním si tak kofeín pred kardio tréningom.

Až potom si môžem urobiť raňajky. V tréningovom móde je to 10 vaječných bielkov, ktoré si musím oddeliť a upiecť v rúre. Po raňajkách taktiež doplním minerály, vitamíny, lecitín a tak ďalej. Potom si pripravím predtréningové jedlo, ktoré aj hneď zjem. Hodinu odpočívam a na obed mám ďalší tréning. Po obednom tréningu zase suplementácia – proteín a aminokyseliny. Potom si spravím potréningové jedlo. Ku večeru sa venujem aj deťom a rodine. Robíme úlohy alebo sa ideme prejsť. Ak ideme niekam mimo domu, jedlo si zabalím do krabičky. Potom nasleduje ďalšia suplementácia s doplnením minerálov a večerný tréning. Po večernom tréningu je zas suplementácia, dám si večeru a pred spaním si dám nočný kokteil, ktorý obsahuje kazeín. To je nočný proteín, ktorý sa pomaly trávi,“ priblížil nám Boris svoj netradičný deň v tréningovej príprave.

„Vo voľnom období nemusím riešiť tréningy ani diétu. Trénujeme vtedy s manželkou dvakrát do týždňa. Nemusíme už držať stravu. Môžeme si dopriať aj alkohol a nezdravé jedlá. Počas tréningového nastavenia často chodievame do reštaurácií a plánujeme si, čo si dáme, keď bude po súťaži. Niekedy si chodíme jedlo iba ovoňať,“ smiala sa Mariana. Po čase im ale tréningový mód chýba, pretože sa pre nich stáva prirodzeným.

Nakoľko Boris často súťaží v rôznych váhových kategóriách, medzi jeho špeciality patrí schopnosť pracovať s váhou. „Mám svoj know-how, ako zhadzovať váhu. Aj ak mám na druhý deň ráno súťažiť a potrebujem zhodiť 5 kg, aby som sa zmestil do kategórie, viem to vypotiť. Týmto spôsobom som bol schopný zhodiť už aj 20 kg za týždeň. Ale nie je to pre každého,“ povedal Boris. Jeho vedomosti o zhadzovaní hmotnosti pritom lákajú mnohých športovcov, ktorí by si túto techniku chceli osvojiť.

Po toľkých výhrach a cenách príde na rad otázka, čo ďalej. Svoju budúcnosť si vie Boris Palovič predstaviť ako poradca MMA zápasníkov, pričom by svoje vedomosti o stravovaní a hmotnosti rád posunul zápasníkom.