Český prezident v Ríme: Neúspech Ukrajiny bude neúspechom nás všetkých

403626330_1386184988651600_1894923066956643073_n Český prezident v Ríme. Foto: Bohumil Petrík

Každá strana má v niečom vedieť ustúpiť, komentoval český prezident Petr Pavel protivládne protesty a štrajk odborárov vo svojej domovine. Na Ukrajine to vidí inak: Jej neúspech bude neúspechom všetkých.

Český prezident Petr Pavel je v týchto dňoch na oficiálnej návšteve Talianska. Stretol sa so svojím náprotivkom Sergiom Mattarellom i s premiérkou Giorgiou Meloniovou. Ocenil, že zastávajú rovnaký názor na vojnu na Ukrajine:

„Budeme ju (Ukrajinu) podporovať nielen finančne, ale aj materálne vrátane zbraní. Neúspech Ukrajiny bude neúspechom nás všetkých. Aj keď sa to ťažko vysvetľuje občanom, je to rovnako dôležité ako dennodenná starosť o ceny energií, tovaru a infláciu. Akákoľvek nestabilita na východ od našich hraníc by nás mohla ohroziť viac než vysoké ceny“.

Petr Pavel to povedal na krátkej tlačovej konferencii pre česko-slovenské médiá pred sídlom talianskej premiérky v Ríme. Hlava štátu tiež komentovala protivládne protesty a štrajk odborárov v Česku. Každá strana má v niečom vedieť ustúpiť, dodal.

Český prezident Petr Pavel pred sídlom talianskej premiérky. Foto: Bohumil Petrík

Štandard sa preto štátnika a bývalého armádneho generála spýtal, či má rátať s ústupkami aj každá strana vo vojne na Ukrajine. Mala by zároveň Európska únia založená na ideáloch mieru a pokoja viac presviedčať Kyjev a nasmerovať ho k mierovým rokovaniam?

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dal jasne najavo pripravenosť na vyjednávanie, odvetil Petr Pavel a pokračoval:

„Ale nemôže byť pripravený vyjednávať na takom základe, že by mal prijať okupáciu svojho územia. To by žiadna krajina nespravila. Vrátili by sme sa späť do histórie – mohli by sme povedať, že sme mali prijať odobratie Sudet [časť Československa, ktoré zabralo nacistické Nemecko, pozn. red.], lebo by to bol žiaduci ústupok. To presne viedlo k druhej svetovej vojne.“

Musíme sa držať princípov a tie sú jasne dané: národná suverenita, územná celistvosť a tú nakoniec garantovalo i Rusko, podčiarkla hlava českého štátu.

Štátny predstaviteľ dodal, že by chcel rozšíriť spoluprácu Českej i Talianskej republiky v obrane a energetike, ale aj v letectve, doprave, vzdelávaní a výskume. Zúčastnil sa tiež na česko-talianskom biznis fóre v Miláne.


Ďalšie články