Lístky na palubnej doske auta sú minulosťou. Mesto má nové parkovacie automaty

ŽILINA – Koncom novembra nainštalovalo mesto nové parkovacie automaty. Farebne označené automaty majú veľa praktických vychytávok. S mincami sa k nim však chodiť neoplatí.

Parkovací automat Parkovanie už nebude vedou. Foto: Mesto Žilina

Automaty sú označené buď červeným alebo modrým pásom, ktorý určuje pásmo, v ktorom vodiči parkujú. Pásmo A je červená farba, pásmo B je modrá. Automat príslušnej farby vydá lístok iba do svojho pásma.

Vodiči si už po novom nemusia lístok iba tlačiť. Nová funkcia dovoľuje vodičom poslať si lístok na mail. Automatická evidencia si zaznamená číslo ich ŠPZ a mestskí policajti si tak vo svojom systéme môžu overiť, či dotyčný za lístok zaplatil.

Zaplatiť za lístok môžu vodiči iba platobnou kartou, a to aj v prípade, že ide o elektronickú kartu v mobile či v smart hodinkách. S mincami ani bankovkami tu teda nepochodíte. Automat funguje výlučne na karty.

Výhodou automatických parkovacích automatov je aj to, že si vás zapamätajú. Po priložení karty po druhý či tretí raz za vás automat rýchlo doplní údaje o vozidle, vodič už len určí, ako dlho chce na danom parkovisku stáť. Takýchto automatov pritom mesto osadilo až 45 naprieč celým svojím areálom. Fungujú na solárnu energiu a sú tak plne autonómne aj v prípade výpadku elektrického prúdu.